фото: ЦГ њуз / - фото: ЦГ њуз
15/04/2022 u 13:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тиват се прикључио пројекту "Кинотека у сваком граду“

Такође, по захтјеву корисника биће могућ преглед и приказивање архивираних филмских материјала у едукативне сврхе у просторијама установа културе

Нови рачунар са архивском кинематографском грађом постављен је у просторијама Градске библиотеке Тиват у оквиру пројекта „Кинотека у сваком граду“.

Пројекат је реализован у сарадњи Општине Тиват, ЈУ Црногорска кинотека и ЈУ Градска библиотека Тиват, а захваљујући коме ће грађанима Тивта бити омогућен приступ материјалима националног филмског архива Црне Горе.

Корисницима ће бити омогућено да приступе филмским материјалима од историјског, умјетничког, културног, образовног и научног значаја, тачније имаће могућност неограниченог прегледавања архива, док ће за даље коришћење бити неопходна сагласност Кинотеке ради регулисања ауторско-продуцентских права.

Такође, по захтјеву корисника биће могућ преглед и приказивање архивираних филмских материјала у едукативне сврхе у просторијама установа културе.

 - Сада ће грађанима Тивта бити омогућено да у просторијама библиотеке погледају и богату архивску филмску грађу која је везана за овај град, да виде кадрове из прошлости града и људе који су обиљежили одређени период у граду,  истакао је предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић.

Он је изразио увјерење да ће Градска библиотека уредити посебан простор у којем ће бити омогућено квалитетније приказивање филмских записа из прошлости те да ће Општина помоћи да тај пројекат заживи.

Директорица Градске библиотеке Весна Барбић истакла је да је ријеч о веома значајном пројекту који ће употпунити понуду ове институције и допринијети да се грађани више заинтересују за простор библиотеке која има јако богат библиотечки књишки фонд.

Директор Црногорске кинотеке Горан Бјелановић казао је да је реализациом овог пројекта Тиват добио Црногорску кинотеку у свом граду.

 - Циљ нам је да Црногорска кинотека заиста постане црногорска. Све дотле док је она само у Подгорици, осуђена на један простор , она припада само привилегованима. Ово је пут да она дође у сваки град” истакао је он.

Бјелановић појашњава да ће грађанима бити доступни дугометражни и краткометражни играни филмови али и вишедецениско сјећање на све црногорске градове додајући да је ријеч о “трагу у времену”.

Дијана Синдик директорица Центра за културу Тиват казала је да је и та институција са Црногорском кинотеком договорила сарадњу и да ће први пројекат бити приказивање документараца тивћанина Крста Шканате.

(ЦГ њуз)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:21