/ Једна од акција ронилаца - фото: RCUD
23/06/2021 u 09:11 h
Žana Bojanić, Željka BojanićŽana Bojanić, Željka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трагедије које упозоравају: Скок у хладну воду кобан, доводи до колапса и смрти

Високе температуре ваздуха и нагли улазак људи у хладне ријеке, језера и море често су узрок несрећа са смртним последицама, посебно у периоду маја и јуна када се још отапа снијег са планинских врхова, казао је за Веско Мијајловић

Лијепо вријеме, врућине и љето доносе са собом како забавне и опуштајуће тако и оне опасне ситуације. Нагли улазци у ријеке, море и језера одмор или релаксацију могу претворити у борбу за живот. Разлика у температури воде и ваздуха фатална је комбинација уколико се опрезно и адекватно не припремимо за љетне одморе и активности, као што су пливање, скакање... У тим тренуцима тешко је указати помоћ, а једино што претежно касније преостаје јесте потрага за тијелом страдале особе.

image
Веско Мијајловић

Ових дана рониоци Регионалног ронилачког центра су ангажовани у неколико акција трагања за утопљеним лицима у брзим и хладним водама Цијевне и Мораче. Директор Регионалног ронилачког центра бијела у разговор за портал Дана апеловао је на све да буду опрезни приликом љетњих активности у ријекама, језерима и мору.

- Високе температуре ваздуха и нагли улазак људи у хладне ријеке, језера и море често су узрок несрећа са смртним последицама, посебно у периоду маја и јуна када се још отапа снијег са планинских врхова а температуре ваздуха у градовима кроз које протичу ове планинске ријеке достижу и до 40 степени целзијуса- казао је за портал Дан Веско Мијајловић.

image
Ронилачка кација - фото RCUD

Како је појаснио, дјевојке и младићи након школског распуста имају потребу да спас од високих температура пронађу у одмору и дружењу дуж обала купајући се у још увијек хладним водама чија температура не прелазе 20 степени.

- Скок у хладну воду, која у нашим ријекама ових дана не прелази температуру од 20 степена Целзијуса, може да изазове низ здравствених проблема који се манифестују  грчевима у мишићима нога, може доћи до колапса али и смрт - истакао је Мијајловић.

Појаснио је да ако се дуго излажемо сунцу крвни судови се шире, крвни притисак пада и у тијелу настају промјене приликом наглог уласка у хладну воду. 

Страдао пецарош, потрага за дјевојчицом

Полицији је јуче пријављено да је око 16.30 часова  дјевојчица упала у ријеку Цијевну након чега јој се губи траг, сазнаје незванично портал Дан из више извора. Према првим информацијама истраге, дјевојчица је, како се сумња, након скока у корито ријеке нестала у брзаку. Међутим, даљим радњама утврдиће се како је тачно дошло до овог догађаја.  Како сазнајемо незванично из полиције, у циљу потраге за дјевојчицом ангажовани су и рониоци Регионалног ронилачког центра Бијела. Планирано је да они од сјутра крену да претражују ријеку Цијевну.

Рониоци РЦУД –а су у понедељак извукли из Мораче тијело страдалог мушкарца. Он је, како сазнаје нашпортал, доживио незгоду док је пецао уз ријеку након чега се оклизнуо и пао у ријеку.

- У складу са захтјевом за ангажовање у потрази за несталом мушком особом наши рониоци су у кањону на дубини од шест метара, на удаљености од око 200 метара од мјеста несреће, пронашли страдалу особу.Тијело унесрећеног је предато надлежним органима на даље поступање- казао је из Регионланог ронилачког центра Данило Мијајловић.

- И ако сте искусни пливачи морате бити опрезни, јер када нагло промијените температуру услед наглог скока у хладну воду, долази до циркулаторног шока који је веома опасан и као последица скупљања крвних судова може изазвати срчани удар, јер срце да би надокнадило количину крви у крвним судовима који се нагло скупе због дејства хладне воде, мора јаче да пумпа крв што може изазвати застој рада срца- нагласио је Мијајловић.

image
фото: RCUD

Вишедеценијско искуство у пружању помоћи на водама и велики број несрећа у водама широм Црне Горе, обавезују да на овај начин упозори: да се често дешава да конфигурација рјечног дна није иста као што памтите да је била предходне године, ријека је можда знатно плића због наноса пијеска или знатно дубља, па зато треба бити опрезан при уласку у воду или скоковима у воду, јер се често на неким мјестима у води може наћи и по неки одбачени шпорет, машина за прање веша или фрижидер па би скок у воду на таквим мјестима могао да се заврши са тешким повредама или са смртним исходом.  

" Вишедеценијско искуство у пружању помоћи на водама и велики број несрећа у водама широм Црне Горе, обавезују ме да на овај начин упозорим све

- Рибари дуж ријека требају бити опрезни јер су наше ријеке у ово доба године, без обзира на високе температуре вазуха, изузетно хладне. Пад у тако хладну воду често може бити кобан. Сматрам да би у свим општинама Црне Горе људи који се баве заштитом и спашавањем требали да ових врелих дана, обрате пажњу дуж обала на купаче и да на разне начине упозоре, посебно младе, да су воде наших ријека још увијек хладне и да не улазе у хладну воду без предходног постепеног расхлађивања нога и руку, грудног коша, врата и стомака како би се тијело прилагодило за улазак у воду- поручио је Мијајловић.

image
Потрага за тијелом -фото: RCUD

Сматра да сви морамо допринијети да сви који ових дана се расхлађују пливањем дуж наших ријека буду  свјесни како наше тијело фукционише приликом наглог скока у хладну воду,а допринос можемо дати тако што треба јавно разговарати са стручњацима у овој области.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:29