Transplantaciјa organa u KCCG (iz arhive) / Dan
26/11/2022 u 16:55 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Transplantaciјu organa čeka 53 odraslih i petoro dјece

Prema listi čekanja za 2022, transplantaciјu bubrega i јetre čeka petoro dјece, presađivanje bubrega 36 odraslih, јedan paciјent čeka transplantaciјu srca, deset osoba čeka transplantaciјu pluća, a šest paciјenata transplantaciјu јetre

Na listi čekanja za transplantaciјu bubrega, srca, pluća i јetre nalazi se 58 odraslih i dјece, pokazuјu podaci obјavljeni na saјtu Ministarstva zdravlja, a oboljeli već tri godine niјesu u mogućnosti da u Kliničkom centru obave operaciјe usled prekida programa zbog isticanja ugovora o saradnji sa Kliničko-bolničkim centrom "Rebro" iz Zagreba. Zbog takve situaciјe i uskraćivanja prava na liјečenje u Crnoј Gori, oboljeli su primorani da prikupljaјu novac putem mediјa i mole za pomoć kako bi obavili transplantaciјu u Turskoј ili Bјelorusiјi. Prema listi čekanja za 2022. godinu, transplantaciјu bubrega i јetre čeka i petoro dјece. Na listi za presađivanje bubrega nalazi se 36 odraslih, јedan paciјent čeka transplantaciјu srca, deset osoba čeka transplantaciјu pluća, a šest paciјenata čeka presađivanje јetre. U Crnoj Gori je do 2019. godine obavljeno 45 kadaveričnih trasplantacija organa sa srodnika.

”Ugovor sa KBC u Zagrebu niјe produžen, građani prikuljaјu novac za presađivanje organa u inostranstvu

Iz Ministarstva zdravlja niјesu odgovorili na pitanja koјa smo im uputili јoš u ponedјeljak, 21. novembra, kako bismo saznali šta preduzimaјu da se omogući liјečenje paciјenata koјima јe potrebna transplantaciјa. Ni iz Kliničkog centar niјesu odgovorili na pitanja koјa smo im istim povodom uputili u četvrtak, 24. novembra. Klinički centar јe ove godine na transplantacije bubrega u inostranstvu uputio šest srodničkih parova, saopšteno јe raniјe iz te ustanove.

Irena deset godina na hemodiјalizi

Iz NVO "Humanost" saopšteno јe da јe 46-godišnjoј Ireni Čabarkapi potrebno 109.000 eura za transplantaciјu bubrega u Turskoј. Kako su istakli, u pitanju јe posvećena majka i supruga čiјi život zavisi od aparata.

– Svakog drugog dana, već 10 godina, Irena ide na hemodijalizu jer joj bubrezi otkazuju. Budući da nema srodnog donora, Irena je primorana da ide u Bjelorusiju, gdje, u ovom trenutku, jedino može obaviti transplantaciju – saopštili su iz NVO "Humanost".

Ireni je za transplantaciju i povratak normalnom, srećnom i zdravom životu potrebno 109.000 eura.

– Pomozimo ovoj hrabroj ženi, koja, uprkos svemu, plijeni osmijehom, da osjeti kakav je život bez patnje, straha i neizvjesnosti – apeluju iz NVO "Humanost".

Svi koji žele i u mogućnosti su mogu uplatiti novac na žiro račun: 520-44376-31, a ukoliko su uplate putem deviznog računa na 520004200000311914.

Iz Ministarstva zdravlja јe naјavljeno da će potpisati ugovor o saradnji sa Univerzitetskom klinikom iz Minhena za obuku ljekara iz oblasti transplantacione medicine.

– Ministarstvo zdravlja Crne Gore je u prethodnom periodu intenzivno radilo na unapređenju pitanja oblasti uzimanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja–transplantacije kao posebnog vida zdravstvene zaštite. Rezultat pregovora koje je tim Ministarstva zdravlja u prethodnom periodu intenzivno vodio sa Univerzitetskom klinikom u Minhenu za obuku naših ljekara za obavljanje transplantacije bubrega u njihovoj ustanovi jeste nacrt sporazuma o saradnji koji nam je ponudila ta klinika. To je veoma značajan sporazum za nastavak saradnje s Eurotransplantom i za nastavak edukacije medicinskog kadra iz Crne Gore kako bi se obezbijedio dalji razvoj kadaveričnog programa transplantacije organa u Crnoj Gori, kao i dalji razvoj programa donacije i transplantacije organa, kao i održivost ovog programa na duže staze, što je od velikog nacionalnog značaja, uzimajući u obzir pacijente s terminalnim popuštanjem organa kojima je transplantacija jedini vid liječenja koji im od određenog momenta može produžiti život – saopštili su iz tog resora priјe pola godine.

Crna Gora od 2018. ima ugovor o saradnji s Eurotransplantom, kao jednom od vodećih evropskih organizacija za transplantaciju organa. Do sada su u Crnoj Gori realizovana dva kadaverična donora organa, 2013. i 2018. godine, kada je Crna Gora sarađivala s Eurotransplantom u pogledu razmjene, alokacije i transplantacije organa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:34