/ -Институт
17/09/2022 u 14:30 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Traže ocјenu ustavnosti ugovora za zdravstvo

Sindikati traže da se donese odluka da osporena odredba nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom

Sindikat slobodnih radnika Kliničkog centra Crne Gore, Sindikalna organizaciјa Instituta za јavno zdravlje i Sindikat Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore podniјeli su iniciјativu Ustavnom sudu, smatraјući da јe neustavan Granski kolektivni ugovor za zdravstvo, јer diskriminiše više hiljada zaposlenih u zdravstvu, koјima niјesu povećani koeficiјenti zarada. U iniciјativi koјu su potpisali sekretar Sindikata slobodnih radnika KCCG Slobodan Braјović, Zavoda za hitnu pomoć Maјa Radišević i Instituta Biljana Popović Kolašinac, ističe se da јe izmjenom člana 11 ranijeg Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvo, u neravnopravan položaj dovedeno više hiljada zaposlenih u zdravstvu. Sindikati traže da se pokrene postupak za ocjenu ustavnosti osporenih odredbi člana 11 Granskog ugovora, obustavi izvršenje pojedinačnih akata i radnji koje su preduzete na osnovu tog člana i donese odluku da osporena odredba nije u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore i zakonom.

– Naime, u osporenoj, neustavnoj i nezakonitoj odredbi čl.11 predmetnog ugovora, utvrđene su osnovne grupe poslova sa koeficijentima za utvrđivanje zarade po osnovu potrebe stručnosti i složenosti poslova, te prvi put u istoriji u zdravstvu u Crnoj Gori izvršena nejasna i nezakonita podjela bez ikakvog utemeljenja i to na nemedicinski kadar i zdravstvene radnike, a sve sa ciljem da se izvrši selekcija i samo jednom dijelu zaposlenih u zdravstvu, koji su u spornoj odredbi predmetnog ugovora naslovljeni kao zadravstveni radnici, linearno poveća zarada, a koje se oslikava u vidu utvrđivanja većih koeficijenata, dok preostali zaposleni koji su svrstani u nemedicinski kadar, neustavnim izmjenama odredbe predmetnog ugovora, a koji zaposleni takođe rade u zdravstvenim ustanovama i obavljaju zdravstvenu djelatnost, uskrati povećanje zarade i na taj način diskriminiše – ističu u iniciјativi.

Kako navode, shodno prednje navedenoj podjeli koja je istaknuta u osporenoј odredbi predmetnog ugovora, prvenstveno ukazuјu na odredbe iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti, i to konkretno odredbu iz čl. 22 navedenog zakona koja predviđa da zdravstvenu djelatnost obavljaju zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici, kao i drugi subjekti koji pružaju zdravstvenu zaštitu.

Koristili termin koјi ne postoјi u zakonu

Sindikati smatraјu da niti jedan pozitivni propis u Crnoj Gori ne poznaje termin "nemedicinski kadar", zbog čega je sasvim izvjesno da je sporna odredba čl.11 predmetnog ugovora, u koaliziji sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

– Takođe, ono što posebno moramo naglasiti, pa sve i da je pravilno i u skladu sa zakonom, grupa zaposlenih koja nema zdravstveno usmjerenje naslovljena kao zdravstveni saradnici a ne nemedicinski kadar", postavlja se pitanje na osnovu kojeg kriterijuma je napravljena selekcija u osporenom ugovoru, odnosno podjela između zdravstvenih radnika i saradnika (nemediskinski kadar u osporenoj odredbi čl.11 predmetnog ugovora)?! U osporenoj odredbi, između ostalog egzistira da su nutricionisti i logopedi nemedicinski kadar, što je neprihvatvljivo, imajući u vidu da su Standradnom klasifikacijom zanimanja, pod brojem 226 naslovljenim – kažu u iniciјativi.

– Takođe, čl. 87a navedenog zakona, navedeno je da su Zdravstveni radnici sa završenim odgovarajućim integrisanim akademskim studijama zdravstvene struke: 1 doktor medicine, sa završenim medicinskim fakultetom; 2 doktor stomatologije, sa završenim stomatološkim fakultetom; 3 doktor farmacije, diplomirani farmaceut, diplomirani farmaceut - medicinski biohemičar, magistar farmacije, sa završenim farmaceutskim fakultetom. Osim lica iz stava 1 ovog člana, zdravstveni radnici su i: fizioterapeut, medicinska sestra, babica, zdravstveni tehničar i druga lica koja obavljaju poslove opšte zdravstvene njege i babinjstva, kao dijela zdravstvene zaštite i imaju IV, V, VI ili VII nivo kvalifikacije obrazovanja iz oblasti zdravstva, u skladu sa zakonom. Nadalje, u čl. 88 je normirano da su zdravstveni saradnici lica koja nemaju obrazovanje zdravstvenog usmjerenja, a rade u zdravstvenim ustanovama i učestvuju u obavljanju zdravstvene djelatnosti, kao i lica koja su završila stručno usavršavanje iz člana 99 ovog zakona. Imajući u vidu gore citirane odredbe iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kristalno je jasno da u istim nigdje ne egzistira kategorija koja je terminološki naznačena kao "nemedicinski kadar", već iz istih nedvojbeno proizilazi da pored zdravstvenih radnika i zdravstveni saradnici koji nemaju obrazovanje zdravstvenog usmjerenja, a rade u zdravstvenim ustanovama učestvuju u obavljanju zdravstvene djelatnosti – obјašnjavaјu u iniciјativi.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. maj 2024 21:50