/ - фото: УНИЦЕФ
30/10/2021 u 09:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трећина грађана Црне Горе вjеруjе да jе глобално загриjавање измишљотина

Грађани Црне Горе коjи сматраjу да jе идеjа о глобалном загриjавању изазваном дjеловањем човjека превара, мање су забринути због климатских промjена и мање су информисани на ову тему, казао је Раичевић

Трећина грађана Црне Горе (32 одсто) вjеруjе у теориjу завjере да jе идеjа о глобалном загриjавању коjе jе изазвао човjек лаж коjа jе намjерно измишљена да би се људи обманули. Ово мишљење диjели само девет одсто грађана Велике Британиjе, 12 одсто грађана Данске и 14 одсто грађана Jапана, Француске и Италиjе. То су подаци за Црну Гору коjи потичу из истраживања на национално репрезентативном узорку коjу jе спровела истраживачка агенциjа Ипсос у октобру 2021. године уз подршку Британске амбасаде у Подгорици и УНИЦЕФ-а.

– Грађани Црне Горе коjи сматраjу да jе идеjа о глобалном загриjавању изазваном дjеловањем човjека превара мање су забринути због климатских промjена и мање су информисани на ову тему – рекао jе директор истраживачке агенциjе Ипсос за Црну Гору Владимир Раичевић.

Ове године, УНИЦЕФ jе обjавио прву свеобухватну анализу климатског ризика из перспективе дjетета. Она показуjе да jе скоро свако диjете на свиjету изложено ризику од наjмање jедне климатске и еколошке опасности. Индекс климатског ризика за дjецу открива да jе стотине милиона дjеце широм свиjета веома изложено специфичним климатским ударима као што су поплаве, циклони, векторске болести попут малариjе Или денге, загађење оловом, топлотни таласи и недостатак воде. Загађење ваздуха представља наjвећу приjетњу, jер се процjењуjе да jе милиjарда дjеце веома изложена изузетно опасним нивоима загађења ваздуха.

– Климатска криза jе криза права дjетета. Она погађа свако диjете на планети, иако ниjедно ниjе одговорно за глобално загриjавање. У поређењу с одраслима, дjеца су осjетљивиjа на токсичне хемикалиjе, температурне промjене и болести, па ће наjвише патити од климатских промjена. УНИЦЕФ позива владе и предузећа да даjу приоритет и убрзаjу рад на драстичном смањењу емисиjе гасова стаклене баште – рекао jе шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црноj Гори Хуан Сантандер.

УНИЦЕФ-ов глобални извjештаj такође открива неjеднакост између земаља коjе наjвише доприносе климатским промjенама и оних коjе наjвише трпе њихове посљедице. 33 „екстремно ризичне“ земље заjедно емитуjу само 9 одсто глобалних емисиjа ЦО2.

Насупрот томе, 10 земаља с наjвећим емисиjама гасова заjедно су одговорне за скоро 70 одсто глобалних емисиjа, али само jедна од ових земаља jе на листи оних коjе ће наjвише патити од посљедица климатских промjена. Из тог разлога jе неопходна глобална сарадња у борби против климатских промjена. Имаjући оваj циљ на уму, Велика Британиjа ће бити домаћин 26. конференциjе УН-а о климатским промjенама (ЦОП26) у Глазгову од 31. октобра до 12. новембра текуће године.

Британска амбасадорка у Црноj Гори, Карен Медокс jе рекла да Уjедињено Краљевство предводи свjетске напоре у борби против климатских промjена као домаћин конференциjе о климатским промjенама ЦОП26 у Глазгову.

– Свиjет ниjе на правом путу да избjегне пораст глобалних температура коjи би био катастрофалан за сљедећу генерациjу – данашњу дjецу. Остаjе нам само да се присjетимо пожара и поплава широм Европе, укључуjући и овдjе у Црноj Гори, да видимо да jе приjетња стварна и непобитна. Уjедињено Краљевство jе поставило своjе планове да до 2050. доведе властите емисиjе на нето нулу, те да прикупи финансиjска средства како би помогло другима да учине исто. Позивамо све земље широм свиjета да нам се придруже с нашим амбициозним, али врло потребним циљевима. Можемо ограничити глобално загриjавање на 1,5 степени и изградити чисту и просперитетну планету за нашу дjецу и будуће генерациjе – поручила jе Медокс.

Из Уницефа подсjећаjу да скоро три децениjе УН на глобалним климатским самитима окупља скоро све земље свиjета. За то вриjеме климатске промjене су од маргиналног питања постале глобални приоритет.

Свjетски лидери ће се ове године окупити у Шкотскоj, заjедно са десетинама хиљада преговарача, представника влада, предузећа и грађана. Циљ њихових дванаестодневних разговора jе да натjераjу земље да ажурираjу своjе обавезе за смањење емисиjа у циљу ограничавања глобалног загриjавања. Да би се осигурало да глобални лидери узимаjу у обзир перспективе младих чиjи су животи наjвише погођени климатским промjенама, овом састанку ће претходити УН конференциjа младих о климатским промjенама, jедна од наjвећих глобалних климатских конференциjа младих на свиjету коjу у потпуности предводе млади.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 21:13