/ - FOTO: MVP
21/09/2023 u 15:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Treći dan učešća na GSUN u Njujorku: Crna Gora posvećena daljem jačanju multilateralizma

Sastanku je prisustvovala i trojka Grupe dvadeset (G20), koju ove godine predstavljaju Indonezija, Indija i Brazil, a u cilju razmjene mišljenja o budućem zajedničkom adresiranju izazova

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Robert Markić učestvovao na ministarskom sastanku Grupe za globalno upravljanje (3G), koji je održan u Njujorku, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Sastanku je prisustvovala i trojka Grupe dvadeset (G20), koju ove godine predstavljaju Indonezija, Indija i Brazil, a u cilju razmjene mišljenja o budućem zajedničkom adresiranju izazova sa kojima se suočava međunarodna zajednica.

Ovogodišnji, 16. ministarski sastanak, imao je za cilj promociju inkluzivnijeg, odgovornijeg i djelotvornijeg globalnog okvira upravljanja, te diskusiju o bližoj saradnji, jačanju multilateralizma i ubrzanju postizanja ciljeva održivog razvoja, u kontekstu polarizovanog međunarodnog okruženja.

Državni sekretar Markić je zahvalio ministru vanjskih poslova Singapura Vivianu Balakrišnanu na inicijativi i sazivanju ministarskog sastanka u trenutku kada se svijet suočava sa izazovima koji imaju potencijal da kritično promijene postojeći međunarodni poredak.

U tom kontekstu, podsjetio je na agresiju i nasrtaj Ruske Federacije na suverenu zemlju i slobodne građane Ukrajine, koji je prijetnja široj evropskoj i globalnoj bezbjednosnoj arhitekturi i doprinosi ukupnoj globalnoj neizvjesnosti.

-Savremene izazove moraju, zajednički, rješavati svi subjekti međunarodne zajednice koji dijele viziju demokratske i prosperitetne budućnosti, utemeljene na poštovanju ljudskih prava i sloboda i principima održivog razvoja- kazao je Markić. Dodao je da Crna Gora čvrsto vjeruje u neophodnost daljeg jačanja multilateralizma, koje će odražavati realnost savremene međunarodne zajednice i efikasno rješavati otvorena globalna pitanja.

Istakao je da Grupa za globalno upravljanje (3G) igra važnu ulogu u zajedničkom nastojanju da kreiramo inkluzivniji, odgovorniji i efikasniji globalni okvir upravljanja, te da Crna Gora ostaje konstruktivan partner u rješavanju globalnih izazova kroz jačanje multilateralizma i međunarodnih institucija.

Ministri 3G su ukazali i na značaj podsticanja intenzivnijeg dijaloga između G20 i šireg članstva u UN-u, te podrške zemljama u razvoju u približavanju ciljevima održivog razvoja. Na toj liniji, zaključili su da je postavljanje globalnih standarda i pokretanje kolektivnih akcija ka prevazilaženju zajedničkih izazova neophodno temeljiti na principima inkluzivnosti, koherentnosti i komplementarnosti.

Tokom trećeg dana učešća na GSUN, državni sekretar Markić je govorio i na sastanku na visokom nivou na temu: „Radeći za održivi mir i razvoj, s djecom u centru pažnje“, koji su organizovali Delegacija EU,

Stalna misija Belgije i Stalna misija Malte, zajedno sa Kancelarijom specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za djecu i oružane konflikte. U fokusu sastanka bilo je pitanje promocije snažnije zajedničke akcije i konkretnijih rješenja u pravcu eliminacije i preveniranja zločina protiv djece tokom oružanih sukoba. Izrazivši posebnu zabrinutost činjenicom da su oružane snage sve češće počinioci teških zločina nad djecom, Markić je ukazao na neophodnost punog poštovanja međunarodnog humanitarnog prava od strane svih oružanih snaga, te istakao da Crna Gora iskreno podržava aktivnosti

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. novembar 2023 23:26