У великим трговинама траже укидање нерадне недјеље / фото: Никола Савељић
23/06/2021 u 06:30 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трговци сматрају да свима треба обезбиједити свакодневни рад и укинути нерадну недјељу

У компанији "Воли" за "Дан" кажу "да jе у овом економском моменту важно да сви раде, како мале и средње трговине, тако и трговачки ланци"

Представници великих трговинских ланаца сматрају да и њима треба обезбиједити рад недјељом, а не само малим трговинама које имају до 10 запослених, а саговорници "Дана" указују да за нерадном недјељом не би било ни потребе када би се обезбиједила доследна примјена Закона о раду, према којем сваки запослени има право на два слободна дана. Тренутно од социјалних партнера Унија послодаваца инсистира да се укине нерадна недјеља као мјера опоравка привреде, синдикати су против, али не искључују могућност компромиса, док у Влади инсистирају на рјешењу које би, како кажу, одговарало свима и које би било у интересу радника.

У компанији "Воли" за "Дан" кажу "да jе у овом економском моменту важно да сви раде, како мале и средње трговине, тако и трговачки ланци".

– Осим тога што jе то од великог економског значаjа у циљу повећања буџетског прилива и не само због интереса трговачке дjелатности, веома jе важно и због домаће производње, коjоj се оволиким броjем нерадних дана чини значаjна штета. Свакако смо за то да радници имаjу слободне дане и да се додатно плати рад недјељом. Свjесни смо да jе долазило до непоштовања правила од стране великог броjа послодаваца, због чега jе потребно поjачати инспекциjски надзор – сматра Оливера Лаконић из компаније "Воли".

Она истиче да jе проширење асортимана на бензинским пумпама на коjима се сада могу наћи сухомеснати, млиjечни и циjели низ осталих прехрамбених производа нешто што jе потребно што приjе рjешавати адекватном регулативом.

Ко ради да му се дневница увећа 100 одсто

Генерални секретар Савеза синдиката Душко Зарубица каже да су синдикати на позицији да су против укидања нерадне недјеље, али да ипак не треба унапријед одбијати могућност компромиса.

– Могућ компромис је да раде мале трговине, породичне фирме, током сезоне. Значи да се ограничи трајање. Такође, услов за то је да се коначно регулише колективни уговор за сектор трговине, те да се онима који раде недјељом дневнице увећају 100 одсто – каже Зарубица.

Маркетинг директор "Делте" Драган Перишић истиче да су они од првог дана против нерадне недјеље, те да би све другачије било да је Уставни суд радио благовремено и поступио по иницијативи за оцјену уставности Закона о трговини у дијелу којим је један дан проглашен нерадним. Он истиче да треба инсистирати на доследној примјени Закона о раду, по којем радници имају два слободна дана, а не на нерадној недјељи.

– Када се код нас помене трговина, сви мисле само на прехрану, али ту имамо више сектора. Не треба стављати у исти кош прехрану и моду, јер кајмак и пршуту купујете сваки дан, а моду викендом. Ми имамо велики проблем што 12 мјесеци плаћамо све обавезе, а радимо 10 јер због нерадне недјеље имамо 60 радних дана мање. Слободан дан не мора да буде обавезно викендом, већ и другим данима, а Закон о раду јасно даје два слободна дана седмично – каже Перишић.

Никог не треба дискриминисати

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић каже да подржава договор социјалних партнера, у којем ниједна страна не би била оштећена. Он истиче да би током сезоне било добро омогућити услове да сви раде и зараде што више.

– Кад кажем сезонам, не мислим само на нас на приморју, него на цијелу државу, јер туристи иду свуда. Мислим да би доследно поштовање Закона о раду ријешило доста проблема, јер су њиме свакако прописана два нерадна дана за запослене. Када би се то омогућило, онда мислим да не би било проблема са нерадном недјељом – каже Катић.

Он додаје да би омогућавање рада једног броја трговина, односно малих, довело до дискриминације.

– Онда би се велике трговине сигурно жалиле. Најбоље би било да се омогући рад свима, али да сви они испоштују закон и омогуће два дана одмора у складу са законом – наводи Катић.

Он сматра да би укидање нерадне недјеље користило трговинама, посебно у сезони јер је тада највећи промет због туриста.

– Тражимо и инсистирамо да тржни центри буду изузети, јер није нормално да не радимо даном викенда када је промет највећи и када туристи долазе сваког мјесеца. Уколико би се рад током сезоне обезбиједио само за мале трговине, то би била дискриминација. Зашто би могли једни да раде, други не? Ми смо сад за 1. мај за празнике, као туристика земља имали ситуацију да ниједна трговина не ради три дана, људи који су дошли нису могли флашу воде да купе. То је недопустиво за туристичку државу – констатује Перишић.

Униjа послодаваца саопштила је јуче да није тачно да су повукли инициjативе за оцjену уставности члана 35а Закона о унутрашњоj трговини, те поручују да то неће урадити, остаjући при ставу да питање уставности неког акта не смиjе бити предмет било каквих договора. УПЦГ подсjећа да jе jедина и приjе и послиjе усваjања измjена Закона о унутрашњоj трговини и увођења забране рада недjељом била категорично и недвосмислено против таквог рjешења, сматраjући да jе неуставно, дискриминаторско и спроведено без ваљане анализе економског утицаjа.

– У том смислу, УПЦГ забрињава недоследност Привредне коморе коjа своjим ставовима о нерадноj недjељи у континуитету, супротно кодексу етике коjи таквоj организациjи приличи, додатно збуњуjе jавност наводећи да би усваjање предлога да се дозволи рад недjељом предузетницима и микро предузећима за наредну љетњу и зимску туристичку сезону "дискриминисало значаjан броj привредних субjеката и њихове запослене", заборављаjући притом да обjасне (случаjно или намjерно) да jе управо ПКЦГ била инициjатор и увођења спорног члана 35а Закона о унутрашњоj трговини коjим jе црногорским привредницима из сектора трговине директно наметнута неуставна, непоштена и дискриминаторска пракса против коjе се сада свесрдно залажу – наводе у УПЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 07:38