Запослени испред КЦЦГ / -Д.Б.
11/01/2022 u 07:58 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Три хиљаде немедицинских радника тражe веће коефицијенте

Тражићемо и да се обрачун зараде за јануар стопира док се ово не исправи, каже Бобан Брајовић

Немедицинско особље, њих око стотину, јучe су одржали протест испред Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) са кога су поручили да су изостављени из гранског колективног уговора, јер им нијесу додатно повећане плате до 40 одсто, као што је то случај са медицинским радницима. Запослени истичу да четврина радника (њих око 3.000 у здравству) није обухваћена повећањем коефицијената гранским колективним уговором, тако да су им зараде само дјелимично увећане кроз прогам "Европа сад" за 17,5 одсто. Затражили су да се министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић укључи и да се допуни колективни уговор. Истакли су да ће по новом колективном уговору медицинске сестре имати веће плате од дипломираних економиста и електроинжењера.

”Економиста ће имати плату као медицинска сестра, а ја ћу поциjепати диплому Електротехничког факултета, имаћу плату као медицинска радница у КЦЦГ, наводи Марко Шкатарић

Један од запослених, Бобан Брајовић, казао је да су закључили да је неко намјерно или не, што ће вријеме показати, заборавио скоро четвртину радника у здравству.

– Наш излазак на паузу данас је начин да пошаљемо поруку. То радимо на овај начин јер желимо да скренемо пажњу да не бисмо жељели да се ово можда злоупотријеби у неке сврхе у које не би требало. По том потписаном колективном уговору немедицински дио здравственог система не добија ништа. Потпредсједник једног од репрезентативних синдиката који је потписао уговор рекао је да је имао обећање, тј. дату ријеч да се то неће потписати. Дакле они су унапријед знали да ако потпишу, то ће бити неправедно према једном дијелу запослених у здравству. Исто тако желимо да нам неко каже како је дошло до потписивања оваквог уговора ако један од потписника на питање зашто је потписао каже да је морао, да је био принуђен, да је био у пат позицији, да је уцијењен и слично... и какав је то уговор који се потписује под присилом, да ли је правно валидан. Никада се није десило да се медицински кадар одваја од немедицинског. Ми смо одвојени коефицијентом по тежини и сложености послова и то је у реду, али овако на овај начин никад. Увијек је повећање зарада у здравству ишло линеарним повећањем на основни коефицијент. Неко је овим желио да пошаље поруку како је један дио запослених у здравству мање вриједан од другог. То је недопустиво. Четвртина у здравству ово схвата као понижење. Тражићемо да се ово исправи неким анексом уговора или већ како год нађу начин. Исто тако очекујемо од министарке да исправи неправду јер они који је требало да брину о нама имају неке своје интересе и у њих се много не надамо. Тражићемо такође да се обрачун зараде за јануар стопира док се ово не исправи – истиче Брајовић.

Синдикати нијесу радили свој посао

Медицински техничар Милан Ђуровић казао је да као дио медицинске струке подржава своје колеге.

– Не бих да се они осјећаjу понижено због неправде коjа им jе тренутно наниjета jер смо сви ми радници истих установа без одваjања. Очекуjем реакциjу министарке jер лично сматрам да jе наjбољи досад министар коjи jе сjео на челу Министрства здравља. Гсподу из репрезентативних синдиката не вриjеди ни да помињем jер да су урадили своj посао за коjи су изабрани на та мjеста, не би дошло до овога – каже Ђуровић.

Главни системски инжењер у Институту за jавно здравље Марко Шкатарић поручио је да подjеле тог типа никад ником нису дониjеле добро.

– Никад нико ниjе правио подjеле између медицинских и немедицинских радника. Увиjек jе било да jе посебни колективни уговор за здравствену дjелатност. Инжењери, социjални радници, економисти – сви су били везани у jедну групу са jедним коефициjентом. Господин Милоjко Спаjић нас jе подиjелио, у jедноj канцелариjи сjеде економиста и здравствени статистичар. Економиста ће имати плату као медицинска сестра. Jа ћу поциjепати диплому Електро факултета. Имаћу плату као медицинска радница у КЦЦГ – казао jе Шкатарић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:00