Primopredaja donacije / - VOJSKA CRNE GORE
25/09/2023 u 15:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turska donirala tri logistička vozila: Adžić i Kalkavan obavili primopredaju

Donaciju u vrijednosti 1,2 miliona dolara čine cistijerna za gorivo, kamion sa kranom za samoutovar i kamion sa kranom za utovar kontejnera

U podgoričkoj kasarni "Marko Miljanov Popović" u Maslinama upriličena je ceremonija primopredaje tri logistička vozila ukupne vrijednosti 1,2 miliona američkih dolara, koje je Republika Turska donirala Vojsci Crne Gore.

Donaciju čine cistijerna za gorivo, kamion sa kranom za samoutovar i kamion sa kranom za utovar kontejnera.

Primopredaju su simbolički obavili ministar unutrašnjih poslova i koordinator radom Ministarstva odbrane, Filip Adžić i ambasador Republike Turske u Crnoj Gori, Baris Kalkavan.

Ministar Adžić je izrazio duboku zahvalnost Turskoj na donaciji, ističući da će ona značajno doprinijeti modernizaciji Vojske Crne Gore.

On je, podsjećajući na dugogodišnju uspješnu i intenzivnu saradnju dvije prijateljske i savezničke zemlje i njihovih ministarstava odbrane, naglasio da su Crna Gora i Republika Turska više od partnera. Kazao je da ih savezništvo u okviru Alijanse obavezuje na dalje razvijanje odbrambene saradnje, kako bi zajedno mogle odgovoriti na aktuelne i buduće bezbjednosne izazove.

- Očigledno je da su naše dvije zemlje postale više i od saveznica. Ova vozila ojačaće kapacitete Vojske Crne Gore i njene sposobnosti da bude u službi crnogorskog naroda - kazao je Adžić.

Podsjećajući da se donacija realizacije u skladu sa Sporazumom o vojno- finansijskoj saradnji koji su potpisale vlade dvije zemlje u oktobru 2019. godine, on je kazao da njen značaj nadilazi finansijsku vrijednost vozila. "Ona je potvrda nepokolebljive spremnosti Republike Turske da podrži Crnu Goru i njenu vojsku", zaključio je ministar.

Ambasador Kalkavan je kazao da ovaj događaj potvrđuje i pokazuje koliko su Crna Gora i Turska snažni partneri i saveznici u okviru Alijanse.

Istakao je snažne veze dvije zemlje na mnogim poljima i njihov kontinuirani razvoj, kao i poseban značaj vojne i odbrambene saradnje, iskazujući spremnost njegove zemlje i njene odbrambene industrije da podrži dalju modernizaciju Vojske Crne Gore.

Dokumenta o primopredaji donacije potpisali su komandant Bataljona za podršku Vojske Crne Gore, potpukovnik Rajko Radović i vojni ataše Republike Turske, pukovnik Muhamet Kelami Kablaj.

Ceremoniji u Maslinama prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Asmir Pepić i generalni direktor Direktorata za logistiku, pukovnik Vladan Martić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. decembar 2023 03:58