Jovanović / Foto: LAZAR RUZIC
14/12/2022 u 22:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tužilački savjet pozvao na uzdržavanje od izjava kojima se pokušava vršiti pritisak na tužioce

Ovo tijelo ohrabruje državne tužioce da i dalje efikasno nastave da postupaju u okviru svojih zakonskih ovlašćenja kada je u pitanju gonjenje počinilaca krivičnih djela

Na sjednici Tužilačkog savjeta, kojom je predsjedavala v.d. vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović, između ostalog, utvrđene su ocjene pisanog testa kandidata koji su se prijavili na javni oglas za izbor 13 državnih tužilaca u osnovnim državnim tužilaštvima na nivou Crne Gore, shodno oglasu TSO od 6. avgusta 2022.godine.

Donijeta je odluka o usvajanju Komunikacione strategije Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta za 2023-2025 i Akcionog plana za sprovođenje iste.

Na sjednici je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović upoznao članove Savjeta sa činjenicama i svim okolnostima u predmetima u vezi postupanja državnih tužilaca iz tog tužilaštva, a povodom događaja koji se odnose na prijetnje upućene načelniku UIKS-a i bacanja eksplozivnih naprava u dvorištu njegove porodične kuće, koji postupak je u toku.

Savjet je zaključio da je rukovodilac u dosadašnjim javnim istupima istinito informisao javnost o svom i radu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u konkretnim predmetima.

- Istovremeno, Tužilački savjet apeluje na sve društvene i političke subjekte i druge činioce da u svojim javnim obraćanjima se uzdrže od izjava i komentara kojima pokušavaju da kroz određene vrste pritisaka utiču na državne tužioce da donose ili ne donose određene odluke  ili preduzimaju određene radnje u izviđaju, kao i neprimjerenih kvalifikacija i uvreda na račun nosilaca tužilačke funkcije, navodi se u saopštenju.

Tužilački savjet ohrabruje državne tužioce da i dalje efikasno nastave da postupaju u okviru svojih zakonskih ovlašćenja kada je u pitanju gonjenje počinilaca krivičnih djela.

U nastavku, obavljen je intervju sa kandidatima prijavljenim na javni oglas za izbor jednog državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, dva državna tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru i jednog državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Savjet je donio odluku o izmjeni odluke o broju državnih tužilaca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Član Tužilačkog savjeta Filip Jovović imenovan je za predstavnika Tužilačkog savjeta u Radnom timu za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu.

Takođe, razmotrene su dvije pritužbe na rad državnih tužilaštava i rukovodilaca državnih tužilaštva u pogledu zakonitosti rada.

Tužilački savjet je konstatovao prestanak funkcije Tatjani Topalović, sekretarki Sekretarijata Tužilačkog savjeta na osnovu podnijete ostavke.

Utvrđen je prestanak funkcije Ljiljani Milić, državnoj tužiteljki u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru ostvarivanjem prava  na starosnu penziju.

Na sjednici je i donijeta odluka o prestanku funkcije Tatjani Žižić, specijalnoj tužiteljki u Specijalnom državnom tužilaštvu na osnovu podnijete ostavke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:28