Жељезничка станица у Штрпцима / - интернет
06/02/2023 u 15:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tužilaštvo BiH se žalilo na presude u slučaju Štrpci

Tužilaštvo je saopštilo da se žalilo i na visinu kazne od po 13 godina, koja je izrečena za ostalih sedam optuženih u tom slučaju

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je Sudu BiH žalbu na prvostepenu presudu, kojom je prvooptuženi Luka Dragičević oslobođen krivice u slučaju ubistva 20 civila u mjestu Štrpci 1993.

Tužilaštvo je saopštilo da se žalilo i na visinu kazne od po 13 godina, koja je izrečena za ostalih sedam optuženih u tom slučaju.

Tužilaštvo traži da Dragičević, bivši komandant Vojske Republike Srpske, bude proglašen krivim i kažnjen po zakonu, a da svi ostali optuženi, takođe pripadnici Vojske RS za vrijeme rata, budu osuđeni na strože zatvorske kazne, s obzirom na težinu počinjenog zločina.

Optuženi za zločin u mjestu Štrpci terete se da su 27. februara 1993. oteli, opljačkali, zlostavljali, a potom ubili 20 putnika iz voza na relaciji Beograd – Bar.

Ubili su 18 Bošnjaka sa područja Podgorice, Bijelog Polja, Prijepolja, Priboja i drugih mjesta, jednu osobu hrvatske nacionalnosti i jednu NN osobu arapskog porijekla.

O uloženoj žalbi na prvostepenu presudu Tužilaštvo BiH će informisati porodice ubijenih koje se nalaze na području Crne Gore i Srbije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. mart 2023 00:13