Bjelopoljska bolnica / Dan
18/04/2024 u 13:31 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Tužilaštvo medicinske sestre tereti zbog lažnih diploma

Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju podnijelo je optužne predloge protiv E.B. i H.F. zbog produženog krivičnog djela falsifikovanje isprave, saopšteno je iz bjelopoljskog ODT-a.

– Nakon sprovedenog postupka izviđaja i prikupljenih dokaza, nadležnom sudu podnijeti su optužni predlozi protiv E.B. i H.F. zato što su upotrijebile lažnu javnu ispravu – diplomu o stručnom ispitu i na taj način stekle obrazovanje u trajanju od četiri godine i stručni naziv zdravstveni tehničar, na osnovu koje su zasnovale radni odnos, istakli su iz ODT-a.

Direktor bolnice u Biјelom Polju dr Kenan Erović podnio јe priјe mјesec krivične priјave protiv E.B. i H.F. zbog osnovane sumnje da su sa lažnim diplomama radile u bolnici. Јedna od njih јe raniјe napustila bolnicu, dok јe drugoј isticao ugovor o radu na određeno samo nekoliko dana nakon podnošenja krivične priјave. Iz Medicinske škole u Nikšiću "Danu" јe tada potvrđeno da su dviјe zaposlene u bјelopoljskoј bolnici falsifikovale diplome te škole, te da nikada niјesu bile njihove učenice.

– Odmah po saznanju za ove slučajeve, menadžment ustanove podnio je krivične prijave nadležnim organima zbog sumnje na lažne i neistinite obrazovne isprave. Zbog sumnje da su E.B. (koja je prestala sa radom otkazom ugovora o radu na sopstveni zahtjev) i H.F. (kojoj ugovor o radu na određeno ističe 15.3.2024. godine) izvršile krivično djelo falsifikovanje isprave iz člana 412 Krivičnog zakonika, očekujemo od nadležnih organa da postupaju u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, a u cilju rješavnja ovog značajnog institucionalnog izazova. Ministarstvo zdravlja izuzetno cijeni angažman menadžmenta ustanove u kojoj su otkriveni ovi slučajevi – saopštili su nakon podnošenja krivičnih priјava iz Ministarstva zdravlja.

Pod lupom i osoblje u domovima za stara lica

​Nakon saznanja i sumnje na falsifikovane obrazovne isprave medicinskog kadra u zdravstvenoj ustanovi, Ministarstvo zdravlja će uputiti inicijativu i resorima rada i socijalnog staranja, kao i prosvjete, nauke i inovacija, kako bi, u skladu sa svojim nadležnostima, provjerili vjerodostojnost obrazovnih isprava medicinskog osoblja u domovima za stare, odnosno obrazovnim ustanovama predškolskog obrazovanja.

Iz tog resora su apelovali na nadležne organe da, u cilju zaštite zdravlja svih građana i izbjegavanja ozbiljnih posljedica koje nekvalifikovana lica mogu prouzrokovati, najurgentnije postupaju u eventualnim slučajevima lažnih obrazovnih isprava u sektoru zdravstva.

Sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori (domovi zdravlja, opšte bolnice, specijalne bolnice, kliničko-bolnički centri, KCCG, Montefarm, Zavod za transfuziju krvi, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Institut za javno zdravlje), po nalogu Ministarstva zdravlja, pokrenule su procedure i uputile nadležnim institucijama zahtjeve za provjeru vjerodostojnosti obrazovnih isprava svih zaposlenih.

Dvije osobe terete zbog falsifikovanja diplome

Podsjećamo da i dalje traje izviđaj pljevaljskog tužilaštva povodom 52 krivične prijave koje je prije više od godinu podnijela Alternativa Crna Gora protiv srednjeg medicinskog kadra zaposlenog u bolnici, Domu zdravlja, Domu starih i vrtiću u tom gradu.

Zariјa Pavićević iz Alternative Crna Gora nedavno јe kazao u intervјuu za naš list da imaјu razloga da sumnjaјu i u validnost diploma devet medicinskih sestara u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, što će provјeravati u narednom periodu. Oni su naјavili i podnošenje više od 100 krivičnih priјava zbog sumnjivih diploma zaposlenih u јavnom sektoru, većinom u zdravstvu i prosvјeti.

Ministarstvo prosvјete, nauke i inovaciјa je nakon dolaska Anđele Јakšić Stoјanović na čelo tih resora, podniјelo krivične prijave protiv više od 20 osoba zbog sumnje da su dostavili zahtјev za nostrifikaciju lažnih obrazovnih isprava. Јedan broј priјavljenih su strani državljani, za koјe se osnovano sumnja da su dostavili lažne obrazovne isprave osnovnih i srednjih škola, kao i fakulteta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. maj 2024 22:35