- илустрација / -PCNEN
06/06/2022 u 18:42 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тужиоци одбацили 14 пријава, а шљунак се и даље одвози

Упркос обећањима надлежних институциjа да ће учинити све да зауставе нелегалну експлоатациjу шљунка из корита риjека Мораче, багери и камиони и даље несметано раде, упозорава Зоран Лакушић

Док из Регионалног водовода тврде да се нелегална експлоатација шљунка наставља, из Министарства унутрашњих послова (МУП) тврде да ће наставити да предузимају све мjере и радње из своjе надлежности у сарадњи са надлежним тужилаштвом да спријече ову појаву. Према подацима које су из МУП-а доставили "Дану", за 14 пријава за нелегалну експлоатацију шљунка поступаjући тужиоци су се изjаснили да нема елемената кривичног дjела за коjе се гоњење предузима по службеноj дужности, док jе у седам случаjева поступање у току и чека се став тужиоца.

– Службеници Центра безбjедности Подгорица, предузимаjући мjере и радње из своjе надлежности у вези нелегалне експлоатациjе шљунка из корита риjеке Мораче, поступали су по 28 приjава. Они су 17. новембра 2021. године спровели и акциjу на плану контроле експлоатациjе шљунка из корита риjеке Мораче, и том приликом су на 12 локациjа извршене контроле правних лица коjе се баве прерадом шљунка и производњом бетона. У вези наведеног, полициjски службеници подниjели су укупно седам кривичних приjава коjима су обухваћена четири правна, шест одговорних лица у правном лицу и три физичка лица. На терет им се стављаjу кривична дjела недозвољено бављење привредном, банкарском, берзанском и дjелатношћу осигурања и противправно заузимање земљишта, навели су у одговорима из МУП-а.

Из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма казали су нам да урбанистичко-грађевинска инспекциjа контролише обjекте – построjења за прераду и обраду агрегата (дробилична построjења, бетонска база, асфалтна база...), те jе у том диjелу у поступку надзора ових обjеката, а сходно законским овлашћењима, у периоду од jануара ове године процесуирала и дониjела седам рjешења о забрани употребе ових построjења, као и девет рjешења о рушењу обjеката – построjења коjа немаjу документациjу.

– У диjелу контроле саме експлоатациjе шљунка из Мораче, односно контроле рjечног корита, утврђена jе прописана надлежност Инспекциjе за воде и еколошке инспекциjе Управе за инспекциjске послове, као и диjелом комуналне инспекциjе, навели су у одговорима из Министарства на чијем је челу Ана Ђуровић Новаковић.

Држава може зауставити багере

Лакушић поручује да се не рjешавањем овог проблема доводи у питање нормално снабдиjевање водом Црногорског приморjа.

– Подношење кривичних приjава ниjе довољно снажан одговор на девастациjу корита Мораче, jер немамо судских пресуда, наводи Лакушић.

Лакушић додаје да у студиjи "Хидрогеолошка анализа издашности изворишта Боље сестре", jасно jе прецизирано да заустављање пада издашности зависиће од доследног спровођења заустављања даље експлоатациjе шљунка и продубљивања корита риjеке Мораче.

– Државне институциjе показале су да могу, уколико хоће, да риjеше проблем експлоатациjе шљунка на Морачи, закључује он.

С друге стране, предсједник Одбора директора Регионалног водовода, Зоран Лакушић у изјави за "Дан" оцијенио је да упркос обећањима надлежних институциjа да ће учинити све да зауставе нелегалну експлоатациjу шљунка из корита Мораче, багери и камиони и даље несметано раде.

– Ниjесу jош успостављени ефикасниjи облици заштите корита Мораче од сваке нелегалне или неконтролисане активности и ниjесу предузимане све законске мjере ради заштите изворишта Боље сестре. Држава jе прошле године кренула у обрачун са шљункарском мафиjом, предузете су одређене мjере. То ниjе дало очекиване резултате, настављена jе даља нелегална експлотациjа шљунка и рад сепарациjа коjе су нелегално подигнуте на државном земљишту. Све се свело на обећањима, а шљунак из корита риjека Мораче се и даље експлоатише, оцијенио је Лакушић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:39