Iluistracija 2 / -PCNEN
12/08/2022 u 18:32 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tužioci odbacili 16 od 28 prijava za nelegalnu eksploataciju šljunka

Iako je moratorijum na eksploataciju šljunka na snazi od 2017. godine, ilegalna eksploatacija koja je, prema procjenama struke i državnih funkcionera, koštala državu više stotina miliona eura, ni dan-danas nije prestala, a ugroženo je i vodoizvorište Bolje sestre, koje napaja primorske opštine Crne Gore, pa se sada čeka izjašnjenje SDT-a, Vladimira Novovića

Pomaka u sprečavanju nelagalnih radnji u koritu Morače nema, јer se u toј riјeci i dalje se eksploatiše šljunak, kazao јe za "Dan" predsјednik odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorјe Zoran Lakušić. On ističe da јe pokazatelj za to i činjenica da su nadležni tužioci u slučajevima nelegalne eksploatacije šljunka za sada od 28 prijava odbacili čak 16 krivičnih prijava. Takođe, kako ističe tužiteljka Specijalnog državnog tužilaštva, Tatjana Žižić dala јe izjašnjenje da je SDT nenadležan u slučaju nelegalne eksploatacije šljunka kojim je bilo obuhvaćeno više firmi, ali nakon toga je Specijalnom državnom tužiocu upućena pritužba od strane Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa.

image

Зоран Лакушић

-фото: Регионални водовод

– Iako je moratorijum na eksploataciju šljunka na snazi od 2017. godine, ilegalna eksploatacija, koja je prema procjenama struke i državnih funkcionera, koštala državu više stotina miliona eura, ni dan-danas nije prestala, a ugroženo je i vodoizvorište Bolje sestre koje napaja primorske opštine Crne Gore, pa se sada čeka izjašnjenje SDT-a, Vladimira Novovića. Koristimo priliku da apelujemo na sve korisnike da vodu, kao važan resurs, koriste racionalno, naročito u ovom sušnom periodu. Nažalost, i pored svih preduzetih mjera i dalje je nastavljen isti trend nelegalne eksplotacije pijeska i šljunka i devastacije korita rijeke Morače. To je zločin i ekocid nesagledivih razmjera. Inspekcije i policija su podnosile prijave čiji rezultat јe da još nema podignutih optužnica i presuda. Apsurdno je da je država oštećena na stotine milona evra, a pritom još niko nije odgovarao – istakao јe Lakušić.

Isporuke veće od ugovorenih

Lakušić kaže da se trenutno isporučuje 748 litara po sekundi vode, uz napomenu da se radi o 25 odsto višoj količini od ugovorene sa svim lokalnim vodovodima.

– Mjerenje protoka vode na prelivu vodozahvata izvorišta Bolje sestre obavlja se dva puta mjesečno u periodu niskih voda. Neophodno je napomenuti da je, usljed pojačane isporuke vode Crnogorskom primorju, obustavljeno dalje mjerenje izdašnosti na koti preliva. Međutim, kako izdašnost u ovom periodi prirodno opada, to je već sada nešto niža. Primjetan je potencijalni pad u odnosu na prethodnu godinu, ali se ne može sa sigurnošću govoriti kolika će biti izdašnost u toku avgusta. Nadamo se da pad neće biti veći od 30 l/s u odnosu na uporedni period prethodne godine, ali ne postoji egzaktan način predviđanja izdašnosti u uslovima kada se s aktivnostima nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, nije prestalo – navodi Lakušić.

On navodi da Regionalni vodovod Crnogorsko primorje Budva, u kontinuitetu prati izdašnost izvorišta, a o činjenici da postoji trend pada izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre, već od samog puštanja u rad regionalnog vodovodnog sistema, a posebno od 2015. godine, je blagovremeno upozoravao nadležne državne organe. Sva istraživanja i analize, kako kaže Lakušić, ukazuju da su glavni faktori trenda pada izdašnosti vodoizvorišta neadekvatno regulisanje korita rijeke Morače i nedozvoljena eksploatacija pijeska u drugoj i trećoj zaštitnoj zoni vodoizvorišta Bolje sestre, kao djelimično i klimatske promjene koje utiču na šire područje.

image

Iluistracija 2

-PCNEN

– Regionalni vodovod je od 2010. godine, to jest od puštanja u rad regionalnog vodovodnog sistema, u svakom trenutku isporučivao Crnogorskom primorju neophodne količine izuzetno kvalitetne vode. Regionalni vodovod je sproveo sve aktivnosti u svojoj nadležnosti kako bi i dalje obezbjeđivao neophodne količine vode. Uspostavljen je poseban režim rada pumpi kojim se obezbjeđuje zahvatanje sve raspoložive vode, do granice njihovog sigurnog rada. Takođe, u cilju zadovoljenja javnog interesa i obezbjeđenja urednog vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja, postignut je dogovor sa DOO Vodovod i kanalizacija Budva, u okviru kojeg će se manji dio ugovorenih količina vode, koje nisu neophodne za vodosnabdijevanje Opštine Budva, preusmjeriti za potrebe zadovoljenja potreba drugih opština na Crnogorskom primorju. Zahvaljujući navedenom načinu rada, u ovom trenutku obezbjeđuje se isporuka kako ugovorenih količina vode, tako i svih traženih dodatnih količina od strane lokalnih vodovoda. Kako je u ranijem periodu više puta pojašnjeno, neće biti problema sa isporukom ugovorenih količina vode, dok kod dodatno traženih količina može biti manjih odstupanja – navodi Lakušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:51