/ - Фото: Портал Дан
12/09/2021 u 12:01 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО и ВИДЕО) Протест на Цетињу: Окупљени затражили да Кривокапић и Абазовић поднесу оставке

Актуелна власт је показала да њима управља Србија, али ми не признајемо покорност Александру Вучићу, поручено је са протеста

Окупљени грађани на данашњем протесту на Цетињу затражили су да премијер Здравко Кривокапић и вицепремијер Дритан Абазовић поднесу оставке. 

image
- Фото: Дневне новине Дан

Они су поручили поменутим државницима да се прихвате одговорности за, како тврде, незапамћену репресију протеклог викенда током устоличења митрополита Јоаникија. 

Такође су навели да је актуелна власт показала да њима управља Србија, али да они не признају покорност Александру Вучићу.

image
- Фото: Портал Дан

Након шетње од Дворског Трга до Аџића кривине, окупљени су прочитали проглас, истичући да се на Цетињу боре два свијета.

- Свијет добра и хришћанства што смо ми и зла што су они. Међународну заједницу позивамо да се јасно и непристрасно укључи у одбрану права свих. Мирно и цивилизовано указивали смо на проблеме и на обеспрамљеност. Наше поруке мирно су се чуле. Желимо земљу гдје ће мирно владати мир демократија и суживот. Позивамо све организације и појединце грађанске оријентације да подрже овај проглас тако што ће обезбиједити да се све ово испуни до краја- поручили су окупљени грађани. 

image
- Фото: Дневне новине Дан
image
- Фото: Дневне новине Дан
image
- Фото: Твитер
image
- Фото: Дневне новине Дан
image
- Фото: Дневне новине Дан

На протесту су се могле примијетити црногорске и америчке заставе и заставе са ликом Крста Поповића. 

Историчар Немања Батрићевић на протесту је поручио да су спремни да говоре језиком мира толеранције.

image
- Фото: Дневне новине Дан

- То је језик који они никада неће разумјети- додао је он.

Једна од окупљених Анђа Капичић казала је да се дигла незапамћена хајка јер нису хтјели да дозволе да се устоличи митрополит Јоаникије, ког је назвала "српским попом". 

- Јоаникије је познат по радикалним ставовима. Причају да смо покушали срушити уставни поредак због милиона кокаина што с гнушањем одбацујемо. Говоре да смо терористи и бранитељи криминалних структура што није истина. Ми смо за својом свјетлошћу увијек корачали. Ми смо патриоте- поручила је она. 

Како је додала, није само Цетиње Црна Гора.

- Нама наша домовина никада није била мала. Демократским средствима борићемо се да живимо у секуларној, демократској и антифашистичкој Црној Гори- истакла је Капичић. 

Пјесник Балша Вулевић поручио је да Цетиње и Црна Гора никад неће поклекнути.

image
- Фото: Дневне новине Дан

- Нека то знају сви они који кидишу на овај град. Све Црногорке још једном су показале храброст и љубав према Црној Гори. Онима који насрћу на нашу слободу поручујем да се дозову памети. Свако има право на свој избор и да се изјашњава онако како жели- поручио је он. 

Од политичара протесту су присуствовали бивши министар Предраг Бошковић, посланица ДПС-а Александра Вуковић, посланица СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић и портпарол СДП-а Мирко Станић. 

image
- FOTO: TVITER

image
Фото: Твитер

Група грађана је раније поручила да не пристаjу на статус грађана другог реда, на обесправљеност, на прогон и на репресиjу.

image
Фото: Твитер

Полиција је и данас обезбјеђивала Цетињски манастир, а око Биљарде била је постављена ограда након прошлонедјељних протеста због устоличења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:16