Promocija obrazovanja za djecu RE zajednice / - MINISTARSTVO PROSVJETE
28/03/2023 u 12:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U četiri opštine promovisan upis u vrtiće, osnovne i srednje škole djece RE zajednice

Tim, sastavljen od predstavnika nadležnih institucija i NVO, razgovarao je sa roditeljima i djecom doraslom za upis u predškolsko vaspitanje i u prvi razred osnovne škole, s ciljem da im se ukaže na obavezu i značaj osnovnog obrazovanja

Ministarstvo prosvjete i ove godine, u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava, Zavodom za školstvo, Nacionalnim romskim savjetom i nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima pripadnika romske i egipćanske zajednice, od 20. do 27. marta promovisalo je upis u predškolsko vaspitanje i obrazovanje, prvi razred osnovne škole i srednje škole u Podgorici, Nikšiću, Beranama i Tivtu.

Ove četiri opštine posjetio je tim sastavljen od predstavnika navedenih institucija i nevladinih organizacija koji su razgovarali sa roditeljima i djecom doraslom za upis u predškolsko vaspitanje i u prvi razred osnovne škole, sa ciljem da im se ukaže na obavezu i značaj osnovnog obrazovanja. Oni su takođe, razgovarali i sa učenicima devetog razreda osnovne škole kako bi ih podstakli na upis u srednje škole. Ideja kampanje je podizanje svijesti roditelja o važnosti njihove podrške djeci na putu obrazovanja.

image

Promocija obrazovanja za djecu RE zajednice

- MINISTARSTVO PROSVJETE

- Promocija je počela 20. marta u Podgorici u prostrorijama JPU „Đina Vrbica” u Vrelima, za upis u predškolsko vaspitanje  i u prvi razred osnovne škole. Istoga dana u OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin” ragovaralo se sa učenicima devetog razreda podgoričkih osnovnih škola koji žele da nastave školovanje i upišu srednju školu.

U Nikšiću promocija je održana 22. marta u JU OŠ „Mileva Lajović Lalatović“. Roditeljima su podijeljeni informativni flajeri koji nude sve neophodne informacije o postupku upisa djece u prvi razred, kao i opis svih roditeljskih aktivnosti koje prethode upisu djece. Flajeri su štampani na crnogorskom, albanskom i romskom jeziku - saopšteno je iz ministarstva.

image

Promocija obrazovanja za djecu RE zajednice

- MINISTARSTVO PROSVJETE

Takođe, roditelji su upoznati s mjerama i aktivnostima koje Ministarstvo prosvjete zajedno s partnerima preduzima za povećanje stope upisa romske djece u školu, kao i s mjerama podrške u obrazovanju.

Promocija upisa u vrtić i osnovnu školu je održana i u Beranama 24. marta, u JPU „Radmila Nedić”, a nešto kasnije u JU OŠ „Radomir Mitrović“ razgovaralo se sa učenicima devetog razreda o upisu u srednju školu.

U Tivtu je 27. Marta u OŠ „Drago Milović” održana promocija za upis u predškolsko obrazovanje i u prvi razred osnovne škole, kao i za upis u srednje škole. 

Promocija upisa jedna je od aktivnosti koje su predviđene Strategijom za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021-2025. Tokom kampanje roditeljima su predočeni napori koje država preduzima u cilju inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori. Ta podrška se ogleda ne samo u dodjeljivanju besplatnih udžbenika, već i besplatan prevoz, angažovanje saradnika u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju, stipendije za učenike srednjih škola, kao i za studente.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. maj 2023 22:49