У Црној Гори први пут изведена хибридна процедура анеуризме грудне аорте / - фото: КЦЦГ
22/03/2022 u 13:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Црној Гори први пут изведена хибридна процедура анеуризме грудне аорте

Операција је урађена у понедељак 14. 3. 2022. године код пацијента са великом ануризмом (проширењем) грудне аорте величине 8 цм, уз учешће интервентог радиолога др Весне Сјеклоће-Ивановић, наводи се у саопштењу

Тим хирурга Центра за васкуларну хирургију Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ), на челу са начелником др Перицом Маршем и васкуларним хирургом др Давором Мусићем, те хирурзима др Немањом Вуковићем и др Александром Вулићем извео је хибридну васкуларну процедуру транспозиције великих крвних судова на врату са имплантацијом стент графта у грудну аорту. Наведена, изузетно сложена и захтјевна процедура на овај начин изведена је први пут у Црној Гори, саопштено је Клиничког центра Црне Горе.

- Операција је урађена у понедељак 14. 3. 2022. године код пацијента са великом ануризмом (проширењем) грудне аорте величине 8 цм, уз учешће интервентог радиолога др Весне Сјеклоће-Ивановић - истиче се у саопштењу.

Ово обољење, како се наводи, се најчеше третира само имплантацијом стент графта са евентуалним једноструким баy пасом на врату, процедура која је овдје започета прије двије године, а сада већ имплементирана као једна од стандардних у Центру за васкуларну хирургију. Међутим код овог пацијента, због позиције и анатомских карактеристика анеуризме, било је потребно урадити сложенију процедуру, једну од најзиазовнијих у хирургији уопште. Само постављање стент графта зауставило би доток крви у лијеву мождану хемисферу и лијеву руку, што би довело до можданог удара и исхемије, односно, губитка функције лијевог горњег екстремитета. Како би се то спријечило потребно је креирати двоструки бy-пасс, премоштавање тока крви, из крвних судова са десне стране врата у крвне судове за лијеву половину мозга и лијеву руку. Процедура је хибридна јер се први дио обавља у операционој сали, а други (имплантација стент графта) у ангио сали, под контролом радиоскопије, заједно са интервентним радиологом.

Операција је протекла без компликација, као и рани постоперативни период те је пацијент отпуштен из болнице у добром општем стању. Ово је само један у низу успјешних захвата Центра за васкуларну хиругију у последњих неколико година и резултат је свакодневног рада, посвећености послу, и пацијентима а такође и доказ посједовања велике вјештине и знања који су неопходни да би се наведена процедура извела до краја, додаје се у саопштењу.

Др Мараш изразио је посебну захвалност на свесрдној подршци својим колегама са Одјељења, како у професионалном тако и у колегијалном смислу, а такође и менаџменту установе без чијег посебног ангажовања не би постојали услови за спровођење овако сложених процедура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:31