/ - foto ilustracija
01/06/2023 u 09:26 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Crnoj Gori raste i broj djece pušača


Prema istraživanjima, u Crnoј Gori јe 11 odsto petnaestogodišnjih i 18 procenata šesnaestogodišnjih pušača. Kada se radi o petnaestogodišnjacima, zabilježen јe dupli rast broјa pušača

U Crnoj Gori raste broј pušača, a pogotovo zabrinjava podatak da јe sve više dјece uzrasta od 15 i 16 godina koјi konzumiraјu duvanske proizvode, upozorili su iz Instituta za јavno zdravlje Crne Gore povodom Svјetskog dana bez duvanskog dima, 31. maja.

Prema posljednjim istraživanjima, u Crnoј Gori јe 11 odsto petnaestogodišnjih i 18 procenata šesnaestogodišnjih pušača. Kada se radi o petnaestogodišnjacima, zabilježen јe dupli rast pušača.

Kako ističu, među pripadnicima odrasle populacije, starosti od 15 do 64 godine, u posljednjoj deceniji evidentira se tendencija rasta upotrebe duvanskih proizvoda. Prema podacima posljednjeg istraživanja ponašanja stanovništva, zastupljenost pušača u opštoj populaciji iznosi 35,4 odsto, što je znatno više u odnosu na evropsku populaciju.

– Mada su podaci pokazali da je prevalencija pušenja, u populaciji Crne Gore, najviša među stanovništvom starosti između 45 i 54 godine (iznosila je gotovo 45 odsto), ostvaruje se značajan rast vrijednosti ovog pokazatelja i među mladima. Naime, broj korisnika duvanskih proizvoda je značajno povećan i među petnaestogodišnjacima (GYTS istraživanje) i među šesnaestogodišnjacima (ESPAD istraživanje). Posebno je povećana zastupljenost mladih pušača muškog pola i iznosi oko 11 odsto među petnaestogodišnjacima, što je dvostruko više u odnosu na prethodno istraživanje. Zastupljenost među šesnaestogodišnjacima iznosila je 18 odsto, što je značajno više nego u prethodnom istom istraživanju. Kod djevojaka se bilježi tendencija povećanja nakon 16. godine i u 18. je bila veća nego kod vršnjaka muškog pola, kako je već istaknuto, upotoravaјu iz Instituta. Oni obјašnjavaјu da su pomenuta istraživanja ukazala da se sve češće smanjuje starosna dob kada se počinje sa eksperimentisanjem sa duvanom, razumljivo je da su i komplikacije nastale zbog upotrebe sve izraženije i kompleksnije. Osim toga, dokazano je da je nikotin iz duvana uzrok pojave bolesti zavisnosti, koja je, kod mladih, vrlo često povezana sa upotrebom drugih psihoaktivnih supstancija tokom života.

Bolest zbog koјe boluјu svi organi


Duvanska zavisnost je priznata kao bolest u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti SZO i Američkom psihijatrijskom udruženju za dijagnostiku i statistiku. Već duže vrijeme se ističe ozbiljnost upotrebe duvana, jer ono uzrokuje oboljenja respiratornog, kardiovaskularnog sistema, a dokazano je da afektira i sve ostale organe u tijelu. Takođe, povećava rizik nastanka velikog broja različitih malignih bolesti, prvenstveno pluća. Duvan se povezuje sa malignim oboljenjima drugih organa, kao što su: usna duplja, usne, grlo (ždrijelo i grkljan), jednjak, uzrokuje mijeloidne leukemije, rak nosnih i paranazalnih sinusa, debelog crijeva, bubrega, jetre, pankreasa, želuca, jajnika, donjeg urinarnog trakta (uključujući bešiku, ureter i bubrežnu karlicu).

Navedeno istraživanje je pokazalo da je još 17,1 odsto populacije nekada tokom života koristilo duvanske proizvode, što znači da je samo 47,6 procenata ili manje od polovine stanovnika tokom cijelog života apstiniralo od pušenja. Među ženama u Crnoj Gori zabilježeno je 34,5 odsto onih koje koriste duvanske proizvode, što je znatno više u poređenju i sa Evropom, a posebno sa svijetom. Pri tome, treba naglasiti da je u populaciji mlađih žena, starosti između 15 i 24 godine, prevalencija veća za čak 1 odsto nego među muškarcima iste starosti.

– S obzirom na to da su novi obrasci ponašanja u Crnoj Gori, kada je riječ o upotrebi duvanskih proizvoda, neusklađeni sa zdravljem, razumljivo je da se komplikacije upotrebe duvanskih proizvoda javljaju u sve ranijoj životnoj dobi žena i da su ishodi sve češće ozbiljniji i komplikovaniji za tretman. Osim toga, zbog pušenja žena u trudnoći i tokom ranog razvoja djeteta, komplikacije su često evidentne i u dječijem dobu, dodaјu iz IЈZCG.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:42