Илустрација и / - Анадолија
23/03/2022 u 19:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Црну Гору од 24. фебруара стигло 5.000 избјеглица из Украјине

Украјинске избјеглице у Црну Гору највише улазе из правца Србије, односно преко Граничног прелаза Добраково, гдје их је прешло око 3.500

У Црној Гори се на данашњи дан налази око 7.000 држављана Украјине, од чега око двије хиљаде особа има привремени или стални боравак, док је пет хиљада у нашу земљу дошло од 24. фебруара, саопштио је представник Министарства унутрашњих послова (МУП) Мирослав Зековић.

Он је у емисији Мрежа на ТВЦГ казао да у просјеку око 300 особа дневно улази у Црну Гору.

Украјинске избјеглице у Црну Гору највише улазе из правца Србије, односно преко Граничног прелаза Добраково, гдје их је прешло око 3.500.

 - Затим преко Дебелог бријега око 1.500, те Аеродром Подгорица око 1.000 -  истакао је Зековић, преноси Портал РТЦГ.

Истиче да је доста тих лица већ долазило у Црну Гору на љетовање: “Они знају да је Црна Гора безбједна држава”.

 - МУП је предложио Влади Црне Горе усвајање одлуке о одобравању привремене заштите лицима из Украјине у Црној Гори -  казао је Зековић.

Лице које добије привремену заштиту, како је објаснио Зековић, има право на примјерени смјештај, право на надокнаду и основне животне потребе.

 - Кад је у питању новац, МУП у буџету за 2022. годину у потпрограму Међународна сарадња није предвидио средства, јер се није све ово очекивало - рекао је Зековић.

На данашњи дан, како је рекао, око 585 лица је предало захтјев за добијање привремене заштите у Црној Гори, од чега 391 одрасло лице и 197 дјеце.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:49