Јелена Боровинић Бојовић / - фото: Министарство здравља/ ГОВ.МЕ
15/10/2021 u 10:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) У Црну Гору стигло 40 хиљада доза вакцина Спутњик В

Морам да нагласим да смо са ових 40 хиљада, до сада обезбиjедили укупно око 920 хиљада вакцина различитих произвођача, међу коjима су: Фаjзер, Астра Зенека, Синофарм, Спутњик В. У наредном периоду се очекуjе долазак и 100 хиљада доза Синовак вакцине, наjавила jе министарка

Данас jе у Црну Гору стигао контингент од 40 хиљада доза вакцина Спутњик В,  чиме jе, са раниjе испоручених десет хиљада, заокружена испорука укупно 50 хиљада вакцина руског произвођача, као резултат билатералних преговора Министарства здравља, односно Владе Црне Горе, са стручним тимом коjи су чинили компетентни представници руске владе и произвођача вакцина.

У име Министарства здравља пошиљку вакцина у Монтефарму су дочекали министарка здравља  Jелена Боровинић Боjовић и генерални директор Директората за дигитално здравље Александар Секулић, а присуствовао jе и амбасадор Русиjе у Црноj Гори Владислав Маслеников.

- Задовољство ми jе да саопштим црногорским грађанима и комплетноj jавности да jе данас  у Црну Гору стигао контингент од 40 000 доза Спутњик В вакцина против ковид-19 инфекциjе, чиме jе настављена испорука вакцина овог произвођача. Дакле, 20 хиљада грађана, коjи с нестрпљењем очекуjу управо ову вакцину, моћи ће од суботе, 16. октобра, да приме прву дозу, а касниjе и другу и  буду комплетно имунизовани са Спутњиком В. Данас jе прилика и да кажем да ми jе драго да су надлежни успjели да превазиђу потешкоће у производњи друге дозе Спутњик В вакцине, коjа ће засигурно , са великим задовољством бити дочекана у нашоj земљи, казала jе Боровинић Боjовић у Монтефарму, гдjе су вакцине допремљене.

image

СПУТЊИК В

- ФОТО: ГОВ.МЕ

Ова  испорука, према њеним риjечима, представља заокружени процес набавке вакцина руског произвођача.

- Желим да искажем захвалност и поштовање рускоj Влади на разумиjевању, спремности и доприносу да вакцине што jе приjе могуће дођу у Црну Гору, као и амбасадору, господину Владиславу Масленикову. Морам да нагласим да смо са ових 40 хиљада, до сада обезбиjедили укупно око 920 хиљада вакцина различитих произвођача, међу коjима су: Фаjзер, Астра Зенека, Синофарм, Спутњик В. У наредном периоду се очекуjе долазак и 100 хиљада доза Синовак вакцине, наjавила jе министарка.

Она jе jош jедном апеловала на грађане да се вакцинишу.

- Вакцина има довољно, па jош jедном позивам грађане да се што приjе вакцинишу, како бисмо епидемиjу што приjе ставили под контролу и зауставили ланац заразе. Само висок проценат вакцинациjе гарант да живот можемо вратити у нормалу, поручила jе Боровинић Боjовић.

Амбасадор Русиjе у Црноj Гори Владислав Маслеников казао jе да jе долазак 40 хиљада доза ванцина Спутњик В, веома значаjан, и да су их грађани Црне Горе ишчекивали, jер имаjу повjерења у ефикасност и квалитет ове вакцине.

- Руска вакцина jе већ регистрована у 70 земаља широм свиjета, са укупним броjем становника од преко четири милиjарде. Знам да постоjи велико интересовање и за руску вакцину Спутњик лаjт, коjа се састоjи од jедне дозе и користи се у фази ревакцинациjе и да jе у току процедура одобрења њене примjене у Црноj Гори. Надамо се да ће ускоро бити успjешни завршена и та процедура и да ћемо заjедничким напорима успjети да се изборимо са пандемиjом, истакао jе амбасадор Маслеников.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:26