Нова тура вакцина стигла у Црну Гору / - ПР центар
14/05/2021 u 21:40 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Црну Гору стигло још 24.000 доза АстраЗенеке

Како су саопштили из Министарства ово jе друга испорука вакцине Астра Зенека, а додатне количине различитих вакцина против коронавируса очекуjу се од КОВАКС-а у наредном периоду

Други контингент од 24 хиљаде доза вакцине АстраЗенека стигао је у Црну Гору, захваљуjући набавци коjу jе спровело Министарство здравља у оквиру КОВАКС механизма.

Како су саопштили из Министарства ово jе друга испорука вакцине Астра Зенека, а додатне количине различитих вакцина против коронавируса очекуjу се од КОВАКС-а у наредном периоду. Све вакцине коjе се набављаjу у оквиру механизма КОВАКС одобрене су од стране Свjетске здравствене организациjе. 

Министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић поручила jе грађанима да jе АстраЗенека безбjедна, ефикасна и квалитетна као и све друге вакцине против коронавируса и позвала их да се обавезно вакцинишу и на таj начин заштите себе и друге.

– Сви коjи се вакцинишу биће заштићени. Приликом поjаве било каквих сљедећих мутагених форми, уколико се и разболе неће се радити о тешким клиничким сликама. Користим ову прилику и да нагласим посебан значаj доласка ових вакцина за Црну Гору као и додатни и поновни доказ велике солидарности, бриге и приjатељства коjе земље ЕУ показуjу према нашоj држави. Посебно смо им захвални на овоj, jер у овом тренутку не постоjи важниjа подршка од ове – рекла jе Боровинић Боjовић.

Шефица Канцелариjе СЗО у Црноj Гори Мина Браjовић, нагласила jе да jе са око 22 одсто одраслих особа коjе су добиле прву дозу вакцине, Црна Гора премашила просjечан ниво обухвата у земљама средњег нивоа развоjа 11 одсто, али и у региону Европе 20 одсто.

– Нема чаробног рjешења, већ су повећањ обухвата вакцинациjом и дисциплиновано поштовање jавно-здравствених мjера пут очувања здравља, социjалног и економског опоравка и изласка из пандемиjе. Са сваком новом дозом, колективно смо ближе повратку у нову нормалу, када ћемо опет бити заjедно jедни поред других – поручила jе Браjовић.

Шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црноj Гори Хуан Сантандер коjи jе у априлу примио прву дозу вакцине Астра Зенека, а ускоро ће другу, позвао jе грађане да вjеруjу у науку и да прате препоруке здравствених стручнjака.

– Вакцине дjелуjу. Људи могу имати брига или питања и то jе у потпуности разумљиво. У том случаjу, треба да разговараjу са љекарима и да траже савjет од здравствених стручњака – поручио jе Сантандер.

Амбасадорка САД Џуди Раjзинг Раjнке истакла jе да су САД посвећене вођству у оквиру глобалног одговора на пандемиjу ковид-19, укључуjући подршку глобалноj дистрибуциjи вакцина путем КОВАКС-а.

– САД jе наjвећи контрибутор КОВАКС-а, са двиjе милиjарде долара уложене и додатне двиjе милиjарде издвоjене за Гави, Глобалну алиjансу за вакцине и имунизациjу, као подршку авансноj тржишноj обавези програма КОВАКС. Веома jе важно да се што већи броj Људи вакцинише. Вjеруjем снажно да вакцине спашаваjу животе – поручила jе Раjзинг Раjнке.

Британска амбасадорка у Црноj Гори Карен Медокс казала jе да jе и сама примила АстраЗенека вакцину, да Уjедињено Краљевство има jедан од наjуспjешниjих програма вакцинациjе на свиjету, а ова британска вакцина jе, како сматра, његова срж.

– Недавно истраживање енглеског Института за jавно здравље показуjе да jе оваj програм вакцинациjе спасио преко 11 хиљада живота у моjоj земљи – казала jе Медокс.

Амбасадорка ЕУ у Црноj Гори Оана Кристина Попа поручила jе да jе нова испорука вакцина из КОВАКС механизма jош jедна одлична виjест за црногорске грађане.

– Драго ми jе да jе Црноj Гори доступна све већа количина вакцина, како путем ЦОВАX механизма, коjем Европска униjа даjе пресудно важан допринос, тако и путем испорука коjе ЕУ директно обезбjеђуjе и финансира кроз Механизам за расподjелу вакцина. Позивам грађане Црне Горе да се вакцинишу, како бисмо заjедно што приjе пребродили ову тешку здравствену и економску кризу – саопштила jе Попа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:09