/ FOTO: ILUSTRACIJA
23/10/2021 u 10:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Херцег Новом трују псе и мачке: Комшије бацају отров док се дјеца играју по насељу

Родитељи да обрате пажњу на дјецу, будући да отрови изгледају као мале креде

Власници паса и мачака који су протеклих дана отровани у херцегновском насељи Црвени крст поднијели су кривичне пријаве против могућег починиоца, јавља Радио Јадран. 

Случајеви су пријављени и Служби комуналне полиције Херцег Нови.

Тровање паса и мачака се . рема ријечима саговорника Радија Јадран догодило у близини Зубне клинике на Црвеном крст.

Једна од власница отрованих животиња Марија Ивановић. апеловала је на власнике љубимаца да обрате више пажње на љубимце и њихово кретање, како би избјегли могућност да љубимци прогутају „садржај“ који је бачен по улици, а који изгледа као гранула.

- Ово више не можемо поднијети, с обзиром да ово није први случај тровања који нам се догађа у непосредном комшилуку, овдје на Црвеном крсту. Мени је отрован пас, а сликала сам мачку која се борила за живот и угинула од тровања након пар минута. Прошле године сам изгубила пса такође од тровања. Овога пута, у близини Зубне клинике, мој пас је прогутао нешто што је изгледало као гранула црвене боје. Нисам видјела ко је отров бацио, сумњамо на некога и тим поводом дали смо исказ у полицији, као и комшије. Случај смо пријавили Служби комуналне полиције Херцег Нови. Надам се да ће судски процес бити покренут, а починиоци кажњени - прича Марија.

Полиција пронашла остатке отрова, случај пријављен тужилаштву

У Служби комуналне полиције Херцег Нови пријаве за тровање животиња евидентиране су протеклог викенда, у близини локала "Три шешира" на Црвеном крсту, потврдио је за Радио Јадран, в.д. начелника Службе Зоран Бијелић.

- Наши и службеници полиције изашли су на терен и пронашли неки отров, ми смо случај пријавили тужилштву. Отроване животиње нијесмо нашли, али остатке отрова пронашла је полиција. Све је прослијеђено тужилаштву - казао је он. 

Застрашујуће је, како додаје, уколико се испостави да отров за псе и мачке „бацају“ прве комшије, будући да је ријеч о љубимцима који се играју са дјецом по насељу.

Службеници полиције и Службе комуналне полиције дошли су на мјесто тровања након пола сата. Међутим, кад су стигли све је било опрано.

Ивановић упозорава и родитеље да обрате пажњу на дјецу, будући да ти отрови изгледају као мале креде. Такође се нада да ће суд покренути поступак, у оквиру којег би требало да се утврди гдје је отров купљен и коме је продат, будући да се не може купити без личне карте. 

Пас јој је, како каже, овог пута преживио, након три тешка дана борбе са „чишћењем“ организма. Претходном псу, који им је отрован прошле године, нијесу могли помоћи. Оно што је, како додаје, радује је што је полиција након пријаве, чешће обилазила терен.

У Ветеринарској ординацији Вет Медик на Савини Радију Јадран су казали да су отпочетка године до сада имали двадесетак случајева тровања паса или мачака.

Стога, ветеринар Бошко Медић апелује на власнике паса да љубимцима обавезно стављају корпе и поводац и обрате пажњу на њихово кретање.

Из досадашњег искуства, Медић каже да су се за тровање углавном користили инсектициди.

- Ријеч је о врло акутним тровањима, гдје у року од 20 минута до пола сата животиња угине уколико јој се не пружи помоћ. Власници обично не виде када животиња узме отров него тек кад он почне да ђелује. У зависности од отрова, зависи и начин „чишћења“ животињског организма. Уколико постоји могућност, најбоље би било да љубимац орално избаци токсин. Неки отрови изазивају повишену тјелесну температуру, па би у том случају животињу требало расхлађивати, како не би дошло до проблема са можданом супстанцом, које касније изазивају трајне посљедице на мозгу - прича Медић.

Он даље додаје да је углавном ријеч о намјерним тровањима паса.

Доказивање тровања паса захтјеван је судски процес, а у Црној Гори не постоји институција која се тиме бави. Уколико се неко од власника за то одлучи, узорци се морају слати на ВМА у Београд, што је скупа процедура, за коју би требало издвојити 70 или 80 еура.

За евентуални опоравак љубимаца након тровања, кључно је вријеме у којем власници стигну до ветеринарске ординације.

- Минути су важни, јер како вријеме пролази, температура расте, настају процеси на мозгу од којих пси касније могу ослијепити, не могу да ходају, што може трајати двије седмице. Постоје и дугорочне посљедице да пас након годину има „тикове“, везане за нервни систем. Дешавало се и да пси током опоравка угину- прича Медић. 

Из досадашњих случајева тровања паса, на основу боје псећих уста или излучевина, које су биле обично плаве боје,

Медић каже да претпостављају да су коришћени отрови за пужеве који се могу набавити у пољопривредним апотекама, који су у слободној продаји.

Било је случајева кад су псеће излучевине биле и жуте боје, што је упућивало на то да је за тровање коришћен инсектицид за заштиту воћа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 22:17