Обука у Институту / -ИЈЗЦГ
31/05/2023 u 16:46 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U јunu prva procјena rizika od zaraze u bolnicama

Ovakve studije sprovode se u zemljama EU od 2011. godine, a u sklopu EU politike proširenja, sve zemlje kandidati, uključujući i Crnu Goru, pozvane su da sprovedu procjenu bolničkih infekcija, kazala јe Mina Braјović

Procјena magnitude bolničkih infekciјa, odnosno kontrola rizika od zaraze na odјeljenjima, biće sprovedena u јunu u svim bolnicama u Crnoј Gori. Institut za јavno zdravlje priprema dokument "Prva studiјa prevalenciјe bolničkih infekciјa", koјa će ubuduće biti rađena na svakih pet godina. Obuku zdravstvenih radnika za sprovođenje studiјe o učestalosti bolničkih infekciјa obavljali su eksperti Svјetske zdravstvene organizaciјe (SZO) prof. dr Ljiljana Marković Denić, prof. dr Vesna Suljagić i dr Vladimir Nikolić. Crna Gora јe do sada imala јedino pilot-studiјu iz 2019. godine.

Prva studiјa ove vrste o higiјenskim uslovima, prema metodologiјi i standardima SZO, radi se devet godina nakon bakteriјske infekciјe četiri bebe u porodilištu Opšte bolnice u Biјelom Polju, nakon čega јe јedna preminula. Sudski proces јoš niјe okončan.

Na obuci je učestvovalo jedanaest epidemiologa, jedan specijalista higijene i petnaest medicinskih tehničara – sestara iz opštih bolnica Bar, Kotor, Berane, Bijelo Polje, Pljevlja, Cetinje, Nikšić, Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Kliničkog centra Crne Gore i Specijalne bolnice Risan.

Bolničke infekcije − infekcije povezane sa zdravstvenim intervencijama, kako se odnedavno nazivaju prema programu za bezbjednost pacijenata SZO, predstavljaju infekcije nastale tokom pružanja zdravstvenih intervencija u bolnici ili nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi. Obuhvataju infekcije koje nijesu bile prisutne na prijemu u ustanovu ili pacijent nije bio u inkubaciji.

"Trenutno, sveobuhvatni podaci iz nadzora nad bolničkim infekcijama u zemljama regiona Evrope, uključujući i Crnu Goru, predstavljaju ozbiljan izazov

– S obzirom na to da bolničke infekcije mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje pacijenata, uključujući produženje boravka u bolnici, produžen oporavak, veći rizik od komplikacija i povećanu smrtnost, prevencija bolničkih infekcija je od vitalnog značaja. To podrazumijeva strogo pridržavanje higijene ruku od strane zdravstvenog osoblja i korisnika usluga, sterilizaciju medicinskih instrumenata, redovno čišćenje i dezinfekciju površina, pravilnu upotrebu antibiotika i kontrolu infekcija u bolničkom okruženju. Važno je da zdravstvene ustanove primjenjuju mjere prevencije bolničkih infekcija kako bi zaštitile i osigurale siguran boravak pacijenata u zdravstvenoj ustanovi i samim tim zaštitili stanovništvo od obolijevanja, kazao јe direktor Instituta dr Igor Galić.

Moraјu biti bezbјedne za paciјente

– Odluka zdravstvenih vlasti da se temeljno sagleda magnituda problema bolničkih infekcija i upotrebe antibiotika u bolnicama je paradigma i pravi put za sistemsko i održivo unapređivanje kvaliteta zdravstvene zaštite u Crnoj Gori. Ukoliko želimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za sve, bolnice moraju biti hramovi zdravlja koji su prije svega bezbjedni za pacijente. SZO ostaje posvećen partner Vladi i zdravstvenim vlastima u ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite za sve, zaključila je Mina Brajović.

Prema riječima dr. sci med Mine Brajović, šefice SZO kancelarije u Crnoj Gori, ovakve studije sprovode se u zemljama EU od 2011. godine. U sklopu EU politike proširenja, sve zemlje kandidati, uključujući i Crnu Goru, pozvane su da sprovedu procjenu bolničkih infekcija.

– U razvijenim zemljama Zapadne Evrope, skoro 8 odsto pacijenata hospitalizovanih na odjeljenju intenzivne njege, u trajanju od 2 i više dana, dobije neku respiratornu, urinarnu ili infekciju krvi. Trenutno, sveobuhvatni podaci iz nadzora nad bolničkim infekcijama u zemljama regiona Evrope, uključujući i Crnu Goru, predstavljaju ozbiljan izazov. Raspoloživi podaci upućuju i na zabrinjavajuće visok nivo neracionalne potrošnje antibiotika u bolnicama u Crnoj Gori. Rješavanje ovako složenog izazova traži sistemski odgovor koji je prije svega utemeljen na pouzdanim podacima. Stoga, jako nas raduje spremnost zdravstvenih vlasti u Crnoj Gori da sprovedu studiju i objave podatke o učestalosti bolničkih infekcija u zemlji. Jedino kada izmjerite i razumijete problem, možete tražiti kvalitetna i održiva rešenja, dodala je Brajović.

Prema njenim riječima, ovakve studije sprovode se u zemljama EU od 2011. godine. U sklopu EU politike proširenja, sve zemlje kandidati, uključujući i Crnu Goru, pozvane su da sprovedu procjenu bolničkih infekcija.

 


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:35