/ -Фото: Јутјуб
30/07/2021 u 15:09 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У кафиће и дискотеке од данас могу само вакцинисани и ко има ПЦР тест

Одлажу се фестивали који се не могу контролисати до 20. августа

Улазак у угоститељске објекте од данас у Црној Гори ј могућ uз услове да је вакцинисана особа, да посједује ПЦР тест иli мора посједовати доказ да је пребољела корону.

Масовна окупљања и фестивали који се не могу контролисати одлажу се до 20. августа, као што су карневали и Бокешка ноћ. На конференцији је наглашено да ће се Лејк фест у Никшићу ипак одржати. 

На конференцији ИЈЗ данас је саопштено да све мјере од данас доноси Влада Црне Горе, а поменуте мјере важиће до 20. августа.

Директор ИЈЗ Игор Галић казао је да ће улазак на спортским окупљањима бити исти као и за улазак у угоститељске објекте. 

- Власници угоститељских објеката у обавези су да одреде лице које ће контролисати посједовање доказа о вакцинацији или негативним тестовима. Од лица која имају до 18 година не захтијева се да испуњавају било који од ових услова osim приликом уласка у дискотеке или ноћне клубове. У том случају, морају показати један од четири прописана услова (вакцинација, ПЦР или брзи антигенски тест)- додао је он. 

Сви грађани који су до сада добили потврде о вакцинацији, независно од тога да ли су вакцинисани једном или објема дозама, те потврде могу да користе и за улазак у ресторане, кафиће, дискотеке, ноћне клубове и спортске објекте.

Грађани који се убуће буду вакцинисали или радили ПЦР или брзи антигенски тест, добиће Националну КОВИД потврду која се издаје на вакциналном пункту или код изабраног љекара.

На њој се налазе сви подаци: доказ о једној или обје дозе вакцине, негативан ПЦР тест који није старији од 72 сата, позитиван ПЦР који је старији од 14 дана и није старији од 180 дана и негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати.

Директор Директората за дигитално здравље Александар Секулић очекује да ће ускоро, најдаље до понедељка, преузимање Националне дигиталне потврде преко портала ездравље бити омогућено у наредних 24 сата.

- На тај начин ћемо скратити пут грађанима који испуњавају један од четири прописана услова – неће морати да иду ни на вакцинални пункт ни код изабраног љекара, већ ће потврду преузимати онлине. С обзриом на то да се власници угоститељских и спортских објеката питају како ће да провјеравају потврде – одговор је: лако, треба им паметан телефон са камером или бесплатна апликација за очитавање QР кода. Kада камеру приближите QР коду, приказује се линк који отвара ездравље на ком се зеленом бојом потврђује да испуњавате макар један од четири тражена услова. Уколико не испуњавате ниједан од прописаних услова, појавиће се црвена боја која је доказ да не можете проћи даље. QР код важи уз лични идентификациони документ- додао је он. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
МЈЕРЕИЈЗ
25. april 2024 10:32