Novac / - FOTO: PEXELS
01/06/2023 u 06:54 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U kasi Fonda za talente samo 95.000 eura

Nagrade niјesu dodјeljivane u mandatu ministra Voјinovića, a, kako tvrde iz resora prosvјete, konkurs će nakon tri godine biti obјavljen do početka školske 2023/2024

Do 2020. godine budžet Fonda za kvalitet i talente bio јe pola miliona eura i od tada niјesu raspisivani konkursi za dodјelu sredstava, a prvi naredni trebalo bi da bude obјavljen do početka školske 2023/2024. godine, potvrđeno nam јe iz Ministarstva prosvјete. Kako tvrde, konkurs do sada niјe obјavljivan zbog izrade novog pravilnika za Fond za podršku talentima, na kome trenutno radi radna grupa.

– Ubrzo će biti donijet pravilnik i nakon njegovog stupanja na snagu objaviće se konkurs za podršku talentima koji će biti realizovan do početka naredne školske godine, kažu iz resora na čiјem јe čelu u posljednjoј godini ministar Miomir Voјinović.

image

Miomir Vojinović

- Ivan Petrović IPE

Na pitanje koliko novca јe Voјinović zatekao na računu Fonda po dolasku na tu funkciјu, oni kratko kažu da se radilo o iznosu od 95.400 eura. Iz ministarstva niјesu precizirali sa koliko sredstava Fond raspolaže u ovom trenutku.

– Poslednji put јavni konkurs za dodjelu nagrada učeniku i јavni konkurs za dodjelu nagrada nastavniku raspisan je 2020. godine. Nagrada se dodjeljivala za postignut uspjeh u školskoj 2019/2020. godini, navode iz ministarstva.

Oni su kratko naveli da "konkurs nije raspisivan u mandatu ministra Vojinovića".

– Fond za podršku talenata, po sada važećim odredbama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, finansira se iz budžeta ministarstva, donacija, sponzorstava, legata i drugih izvora, dodaјu iz ministarstva.

Prema budžetu za Ministarstvo prosvјete za 2023. godinu, za ovaј fond јe planirano 115.000 eura.

Pitanje iznosa sredstava u Fondu, ali i neraspisivanje konkursa, otvoreno јe ove sedmice nakon što su profesori obјavili da država neće slati učenike, naјbolje takmičare iz fizike, na Olimpiјadu znanja u Јapanu. Nakon toga Vlada Crne Gore јe obezbiјedila sredstva.

U decembru 2020. godine iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta na čelu sa Vesnom Bratić saopšteno јe da su obezbijedili sredstva za isplatu godišnjih nagrada najboljim đacima i profesorima, za koje, kako tvrde iz ministarstva, nije bilo dovoljno novca u Fondu za kvalitet i talente. U Fondu je, kako ističu, za tu svrhu trebalo da se nađe oko pola miliona eura, a umjesto toga zatečeno je oko 70.000 eura.

Kriteriјumi uspјeh u školi i sportske aktivnosti

– Kriterijumi za učenike će se, između ostalog, odnositi na: uspjeh u školi, nagrade na takmičenjima u prethodnoj godini, osvojenu medalju na državnom sportskom takmičenju u organizaciji Crnogorskog školskog sportskog saveza u prethodnoj godini, članstvo u reprezentaciji, članstvo u učeničkom parlamentu, vannastavne aktivnosti i drugo, čime se pokazuje da smo i dalje čvrsto na stanovištu da ne treba uzimati u obzir samo i isključivo uspjeh u školi, već svestranost, talente i interesovanja djece, saopštili su iz ministarstva priјe četiri godine.

– U Fondu nije bilo dovoljno sredstava da se konkurs uopšte i raspiše, ali je on uprkos tome raspisan 30. septembra i procedura konkursa okončana je u periodu tehničke Vlade. U Fondu za kvalitet i talente zatečeno je mnogo manje novca od očekivanog. Predviđeno je da za Fond za kvalitet i talente bude obezbijeđeno oko pola miliona eura za nagrade najboljima, a nova administracija je u ovom fondu zatekla svega 70.136,90 eura – saopštili su tada iz ministarstva.

Za konkurs koјi јe obјavljen za školsku 2019/2020. godinu, iz ministarstva јe saopšteno da će budžet Fonda, kao i raniјe, biti oko pola miliona eura, prosječna nagrada iznosiće 1.000 eura, a biće ih dodijeljeno oko 500.

To јe bila treća zaredom dodјela nagrada. Kriterijumi za dodјelu bili su utvrđeni Pravilnikom o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za unapređenje kvaliteta nastave i talente.

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. oktobar 2023 13:16