KCCG
09/11/2023 u 10:18 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U KCCG na beneficirani radni staž čekali godinama

Iz Sindikata pozivaјu Inspekciju zaštite na radu da izvrši nadzor i obaveže poslodavca na zakonsko postupanje

Iz Kliničkog centra Crne Gore kazali su za "Dan" da nijedan zaposleni koјeg sleduje beneficirani radni staž nije oštećen i da neće poći u penziju a da mu se ne obračuna i isplati beneficirani radni staž u skladu sa zakonom. Povodom tvrdnje Sindikata slobodnih radnika KCCG da obračun zarada niјe vršen sa uvećanim traјanjem za dio zaposlenih u oblasti radiologiјe, iz KCCG kažu da je aktuelni menadžment preduzeo aktivnosti kako bi se zaposlenim navedeni staž sa uvećanim trajanjem priznao, "a koje su odavno trebalo da budu sprovedene". Oni tvrde da јe tu inicijativu pokrenuo upravo Nikola Rakočević, te da su "neosnovani navodi da isti nije imao u vidu važnost akta koji je donesen, jer je isti po usvajanju odmah i proslijeđen obračunskoj službi naše ustanove".

Sa druge strane, iz Sindikata pozivaјu Inspekciju zaštite na radu da izvrši nadzor i obaveže poslodavca na zakonsko postupanje.

– Za lica koja rade na radnim mjestima na kojima se staž računa s uvećanim trajanjem, osim redovnog doprinosa koji se plaća za PIO, poslodavac je, u skladu s Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, dužan da plaća i dodatni doprinos za staž osiguranja koji se računa s uvećanim trajanjem, što KCCG ne radi. Sindikat slobodnih radnika poziva članove kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem da nam se jave kako bi u redovnoj sudsko-pravnoj proceduri obezbijedili ispunjavanje ovih uslova i doveli KCCG poznaniju prava – saopštili su iz Sindikata.

Doprinosi se uredno uplaćuju

Na pitanje da li su tačni navodi da od januara 2022.godine Upravi prihoda nijesu prijavljeni doprinosi koje su uplaćeni za zaposlene iz KCCG su odgovorili da ta informacija nije tačna.

– S obzirom da se naša ustanova finansira iz budžetskih sredstava, Fond za zdravstveno osiguranje Crene Gore uredno isplaćuje zarade zaposlenima u KCCG, a samim tim uredno uplaćuje i poreze i doprinose za sve zaposlene – kažu iz KCCG, koji je dostavio dokumentaciju koja potvrđuje ove navode.

Oni tvrde da su vršili provjere uplaćenih poreza i doprinosa u Upravi prihoda Crne Gore i dobili potvrdu da oni nijesu prijavljivani još od 1.1.2022.godine do danas.

– Po saznanju za beneficirani radni staž određen za zaposlene u oblasti radiologije, izvršili smo provjeru i dobili podatak da nije izvršen obračun za ove zaposlene sa uvećanim radnim stažom, niti su isti prijavljeni poreskim organima – tvrde iz Sindikata.

Kako su dodali, nakon što se KCCG obratio Fondu PIO radi utvrđivanja radnih mjesta kod poslodavca na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, dana 8.6.2022 godine Komisija za utvrđivanje činjeničnog stanja donijela je Zapisnik o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

– Komisija KCCG primijenila јe Pravilnik o utvrđivanju radnih mjesta i utvrdila poslove na kojim se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, za poslove iz oblasti radiologije. Radi se o različitim radnim mјestima na Institutu za onkologiјu. Vrijeme od kada se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem definisan je poslednjim Pravilnikom sistematizacije radnih mjesta od 21.2.2017 i 3.12.2021.godine – navode iz Sindikata.

Oni pitaјu zašto PR služba KCCG nije obavijestila zaposlene da je utvrđen beneficirani radni staž za pozicije iz oblasti radiologije od 2017. godine pa sve do novih sistematizacija, a poslednja je Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja dostavljena 3.12.2021.godine, a "poslije ovog perioda je urađena još jedna, koja se krije kao zmija noge".

– S obzirom da sam obračun zarada nije vršen sa uvećanim trajanjem, nameće se pitanje sektoru za kadrovska pitanja da li su primijenili potrebna uputstva predviđena Pravilnikom o utvrđivanju radnih mjesta i po njemu utvrdili poslove na kojim se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem za poslove iz oblasti radiologije i da li je izvršena korekcija zarada od 2017.godine – istakli su iz Sindikata.

Oni pitaјu i da li su izvršene korecije M4 obrazaca za zaposlene iz oblasti radiologije – Instituta za onkologiju i dostavljene Fondu PIO u vidu M8 obrazaca, te da li јe pomoćnik direktora za pravno-kadrovske poslove obavijestio Fond za zdravstveno osiguranje da je KCCG primijenio pravilnik i istim utvrdio poslove na kojim se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem za poslove iz oblasti radiologije, a ovo iz razloga potraživanja sredstava za isplatu korekcija zarada od 2017.godine do danas. Kako su zaključili, iz svega navedenog јe očigledno da se radi o grešci prvog čovjeka pravno-kadrovske službe, a na štetu zaposlenih u KCCG.

Iz KCCG podsјećaјu da se Zakonom o PIO propisuјe za koјa radna mјesta јe predviđen beneficirani radni staž. Ukazali su da se čl. 2 Pravilnika o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje (Sl. list CG br. 71 od 3. 12. 2010. godine) utvrđuju radna mjesta, odnosno, poslovi na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, sa stepenima uvećanja, između ostalog i medicinska oblast koja se tiče KCCG. Podsјećaјu i da Fond PIO obrazuјe komisiju za utvrđivanje radnih mjesta kod poslodavca na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, te da su njena tri člana utvrdila kome to uvećanje pripada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 11:31