Pušten u rad najsavremeniji skener / - FOTO: KLINIčKI CENTAR
15/01/2024 u 13:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) U Kliničkom centru Crne Gore pušten u rad najsavremeniji skener

Na ovaj način omogućićemo našim ljekarima da sprovode najnovije medicinske procedure i obezbijede građanima dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu, naglasio je Šimun

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) danas je u ra zvanično pušten 128 multislajsni CT aparat, najsavremeniji skener koji posjeduje crnogorski javni zdravstveni sistem. Iz državnog budžeta za nabavku aparata i prateće opreme, kao i adaptaciju prostora izdvojeno je gotovo 550.000,00 eura.

Nakon obilaska Centra za  radiološku dijagnostiku KCCG, ministar zdravlja Vojislav Šimun je rekao da je za uspješan rad svake zdravstvene ustanove, pored nezamjenljivog stručnog kadra, veoma važna i savremena medicinska oprema. 

- S obzirom da tehnologija u medicini brzo napreduje, od zdravstvenog sistema se očekuje da prati i primjenjuje savremene trendove, kako bi se stvorili uslovi da se pacijentima pruži najkvalitetnija zdravstvena zaštita. Zato je Ministarstvo zdravlja, kao jednu od prioritenih aktivnosti u narednom periodu definisalo  kontinuirano i plansko ulaganje u medicinsku opremu, na svim nivoima zdravstvene zaštite. Na ovaj način omogućićemo našim ljekarima da sprovode najnovije medicinske procedure i obezbijede građanima dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu - naglasio je Šimun.

image

Pušten u rad najsavremeniji skener

- FOTO: KLINIčKI CENTAR

Ministar je istakao da je za rad svakog radiologa skener jedan od esencijalnih aparata.

- Zato je realizacijom ovog projekta napravljen veliki tehnološki iskorak, čime će podići nivo zdravstvene zaštite u KCCG, posebno ako znamo da su dva CT aparata u Centru za radiološku dijagnostiku u najvećoj crnogorskoj zdravstvenoj ustanovi,  instalirana prije skoro 15 godina - kazao je ministar.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović naglasila je da je, novi CT aparat, koji karakterišu kvalitet, brzina snimanja i mala doza zračenja, nabavljen zahvaljujući razumjijevanju i podršci Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija.

- Menadžment KCCG je u proteklom periodu, planskim ulaganjem, pored edukacije visokospecijalizovanog kadra, kontinuirano nabavljao savremenu medicinsku opremu. Tako smo krajem prošle godine, između ostalog, našim ljekarima obezbijedili najsavremenije hirurške mikroskope vrijednosti preko pola miliona eura, a danas predstavljamo još jedan savremeni aparat - kazala je dr Radulović.

Ona je podsjetila da su u prethodnoj godini u KCCG obezbijeđeni medicinski aparati i oprema, ukupne vrijednosti preko  3,1 milion eura, od čega je iz državnog budžeta preko 2,1 milion, iz sredstava KCCG preko 212.000,00 i preko 750.000,00 eura iz donacija. Budući da je instalacija nove opreme često zahtijevala i adaptaciju prostora, za te potrebe obezbijeđeno je skoro 210.000,00 eura, od kojih iz budžestkih sredstava blizu 190.000 i preko 22.000  iz sredstava KCCG.

image

Pušten u rad najsavremeniji skener

- FOTO: KLINIčKI CENTAR

Direktor Centra za radiološku dijagnostiku KCCG dr Saša Uskoković je pojasnio da će ovaj aparat značajno podići nivo visokospecijalizovanih medicinskih usluga u našoj državi, budući da se u Centru pružaju usluge pacijentima, ne samo iz Podgorice, Danilovgrada, Kolašina, Tuzi i Golubovaca, već i iz cijele Crne Gore.

image

Pušten u rad najsavremeniji skener

- FOTO: KLINIčKI CENTAR

- Novi CT aparat omogućava za mnogo kraće vrijeme izuzetno kvalitetne slike visoke rezolucije i što je  veoma važno, sa značajno manjom  dozom zračenja. Njegovom primjenom dobili smo mogućnost brže i detaljne viskokokvalitetne dijagnostike svih organa i tkiva. Poseban iskorak biće u dijagnostici kardiovaskularnih oboljenja jer će omogućiti bržu, efikasniju i neinvazivnu dijagnostiku srca i svih krvnih sudova - naveo je Uskoković.

On je kazao da je u njihovom Centru u 2021. godini urađeno 24.814 CT pregleda, u 2022. godini 23.277, dok  je u minuloj, 2023. godini urađeno 26.658 CT pregleda.

- Moram naglasiti da za vrijeme deinstalacije starog i instalacije novog aparata, nijesmo nijednog trenutka obustavljali naš rad. Zahvaljujući dobroj organizaciji i posvećenosti svih zaposlenih našeg Centra, kao i ne manje važno, razumijevanju naših uvaženih kolega kliničara, svakodnevnim radom u dvije smjene, obavljali smo ovaj vid dijagnsotike svim zakazanim i hitnim pacijentima. Zato koristim priliku da se, prije svega zahvalim našim pacijentima na strpljenju i razumijevanju, kao i kompletnom osoblju našeg Centra i kolegama KCCG - kazao je dr Uskoković, upujući i riječi zahvalnosti menadžmentu ustanove, što su prepoznali potrebe i ljekara i pacijenata za unapređenje ovog vida dijagnostike u  KCCG.

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:32