Polarizacioni mikroskop / KCCG - KCCG
13/09/2022 u 09:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

KCCG: Uvedena polarizaciona mikroskopija za reumatska oboljenja

Uvođenjem polarizacione mikroskopije kao metodologije rada u CKLD-u, po prvi put se olakšava i ubrzava postavljanje dijagnoze gihta, a posledično se unapređuje i liječenje naših pacijenata

Centar za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku (CKLD) Kliničkog centra Crne Gore nastavlja sa uvođenjem novih laboratorijskih pretraga, a od 1. septemra 2022. zahvaljujući instalaciji polarizacionog mikroskopa, radi se dijagnostika koja se, između ostalog, korisiti za potvrdu prisustva kristala mokraćne kiseline u sinovijalnoj tečnosti (viskozna tečnost koja se nalazi u šupljini zglobova), što predstavlja zlatni standard u dijagnostici gihta.

- Giht je reumatsko, metaboličko oboljenje koje karakterišu povećana koncentracija mokraćne kiseline u krvi, napadi naglo nastale upale zgloba (obično jednog), naslage kristala mokraćne kiseline i u vanzglobnim tkivima, naslage kristala mokraćne kiseline u bubregu te bubrežni kamenci. Kod povećanja mokraćne kiseline u krvi iznad 420 µmol/L kod muškaraca, a iznad 360 µmol/L kod žena može doći do nakupljanja kristala mokraćne kiseline i u vanzglobnim strukturama (okolozglobnim mekim tkivima). Giht pogađa uglavnom srednjovječne muškarce i žene u menopauzi. Iako veliki broj ljudi ima povišenu vrijednost mokraćne kiseline u serumu, svega 10-20% će razviti kliničku manifestaciju bolesti, najčešće u vidu akutne upale zgloba sa izraženim otokom, crvenilom, temperaturom i ispadom funkcije zgloba. Napad se javlja najčešće u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim časovima. Bolesnici taj bol opisuju kao jedan od najgorih u svom životu, pojasnilisu iz KCCG.

Kako dodaju, uvođenjem polarizacione mikroskopije kao metodologije rada u CKLD-u, po prvi put se olakšava i ubrzava postavljanje dijagnoze gihta, a posledično se unapređuje i liječenje naših pacijenata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:56