Мост на прузи Београд-Бар / - фото: Приватна архива
25/06/2021 u 16:44 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У насељу Брца у Сутомору мост постао препрека

Мjештани су се обратили Директорату за жељезнице са проблемом проласка већих превозних средстава испод лукова тог моста на коме теку радови због монтиране металне скеле, коjа трврдили су диjелом заклања пролаз

У насељу Брца у Сутомору, због постављања металних скела, на мосту на прузи Београд-Бар, мјештанима је отежано функционисање. Према ријечима читалаца портала Дана радови су у прекиду око два мјесеца, док из Жељезничке инфрастуктуре Црне Горе кажу да радови теку по плану.

У овом насељу има неколико стотина кућа и многи њихови власници се баве, током сезоне, туризмом. Кажу ружна слика дочекује туристе, а било је врло тешко и припремити сезону, јер већи камиони испод моста не могу проћи.

– Можда је проблематично и да прође камион Ватрогасне једнице. Не дај боже да је било пожара, што је могуће током ових топлих дана – каже читалац портала Дана који нам се обратио.

Мјештани истичу да се данима на градилишту нико не појављује и да немају информацију када ће радови на овом мосту бити завршени.

Извршна директорица Жељезничке инфраструктуре Црне Горе Марина Бошковић казала је да се да радови на мосту бр.105 се изводе у оквиру адаптациjе 13 бетонских мостова на прузи Врбница-Бар из средстава Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

– Комплетан уговор jе 5,906,912.94 еура без ПДВ-а и проjекат jе отпочео 08/11/2020. Радови на овом мосту су отпочели у фебруару 2021. и планирано jе да се радови на доњем строjу заврше до 14/07/2021, а на горњем строjу би требало да се заврше у августу 2021 – истиче она.

Мjештани су се обратили Директорату за жељезнице са проблемом проласка већих превозних средстава испод лукова тог моста на коме теку радови због монтиране металне скеле, коjа трврдили су диjелом заклања пролаз.

Из Жељезничке инфраструктуре кажу да је извођач на обjекту Компаниjа Фидиjа, а  да надзор над радовима врши Институт за Грађевинарство. На мосту постоjе два лука испод коjих пролазе локалне саобраћаjнице за углавном илегално изграђена насеља.

– Нажалост приликом израде проjекта коjима се омогућава реконструкциjа и адаптациjа обjеката на прузи долазимо у ситуациjу да морамо рјешавати питања на терену у односу на План и Проjекат, при чему се радови на мосту не могу извести без скеле, али jе и извођач и надзор воде рачуна приликом извођења да се не сприjечи приступ насељима – каже Бошковић.

image

Мост на прузи Београд-Бар

- фото: Приватна архива

Наиме, у оваквим условима траже се привремена обустава саобраћаjа у току дана, али Надлежни секретариjат  одговорио да немаjу могућност дозвољавања дневних обустава jер jе то jедини пут за циjело насеље изнад моста, што су учесници у грађењу морали прихватити и тренутно на том луку се скела налази само на jедном диjелу и омогућен jе пролаз возила ка том насељу. (Секретариjат за саобраћаj из Општине Бар jе излазио на лице мjеста и ниjе имао примjедбе).

Свакако смо ту смо да изађемо мjештанима у сусрет и ЖИЦГ jе о овом проблему обавиjестио и преко Директората за жељезнице  упутио контакт броj надзора и извођача радова  да би мjештани могли на лицу мjеста указати коjи дио скеле смета и сигурно ћемо изаћи у сусрет у сарадњи са надзором и извођачем да се направе модификациjе коjе би мjештанима омогућиле несметан пролаз и већим превозним средствима, поручују из Жељезничке инфраструктуре.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:48