Ilustracija / -
14/01/2023 u 16:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U planu izmjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvana: Zabraniti prodaјu opasnog praha "snus" dјeci

Dјeca ga mogu kupiti u mnogim prodajnim objektima, naročito onim specijalizovanim za duvanske proizvode, po cijeni od četiri do osam eura, kao i preko društvenih mreža, navodi Ombudsman

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda јe na osnovu izјašnjenja Ministarstva zdravlja i Instituta za јavno zdravlje utvrdio da opasni kancerogeni duvanski proizvod u obliku praha "snus" konzumiraјu stariјi osnovci i srednjoškolci i da se nalazi na slobodnom tržištu. Ombudsman јe zatražio izјašnjenje od Ministarstva zdravlja i Instituta, koјi su potvrdile da se opasni proizvod koji sadrži 10 odsto kancerogenih materija prodaјe dјeci, uz informaciјu da јe u planu izmјena Zakona o ograničavanju upotrebe duvana koјom će se regulisati ta oblast. Ombudsman јe prilikom obilazaka obrazovnih ustanova i razgovora sa zaposlenim informisan da se sa ovim problemom suočavaju pojedine ustanove u Budvi, Kotoru i Podgorici, te da djeca neometano mogu da na trafikama kupuju "snus".

– U izjašnjenjima Instituta za javno zdravlje br-01-9580, kao i izjašnjenju Ministarstva zdravlja br. I-501/22-3423/3, između ostalog, navodi se da je više puta do sada ukazano da je "suns" duvanski proizvod koji postaje sve popularniji među srednjoškolcima, pa čak i starijim osnovcima; da je bezopasnog izgleda, poput kesica čaja, a opasnog sadržaja (sadrži između 7.000 i 8.000 različitih hemijskih supstancija, od kojih je 10 odsto kancerogeno i prodiranjem u krv, značajno narušava imunitet mlade osobe i povećava rizik nastanka malignih i drugih oboljenja kod korisnika). Navode da se pojam "snus" u narodu često pogrešno upotrebljava i za druge duvanske proizvode pakovane u kesice, kao što su duvan za žvakanje i nikotinske vrećice, proizvod koji ne sadrži duvan i nije duvanski proizvod (nikotinski proizvod). Stoga je važno napomenuti da se, u cilju dosljedne, potpune i tačne informisanosti (sve informacije na koje je pozivano u dostavljenom tekstu odnose se na "snus" i komplikacije koje on izaziva), preporučuje analiza sadržaja proizvoda koji se nudi na tržištu i koji se u poslednje vrijeme sve češće upotrebljava (iako i drugi pomenuti proizvodi stvaraju negativne efekte po zdravlje). Zakon o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda u Crnoј Gori reguliše upotrebu pomenutih proizvoda. Institut za javno zdravlje, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, planira da u narednom periodu pokrene inicijativu da se u sledećoj godini urade izmjene i dopune postojećeg Zakona o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda, između ostalog i u dijelu koji se odnosi na ograničenje upotrebe i ostalih komponenti koje su regulisane ovim zakonom; da će biti predloženo da se uvedu novi članovi Zakona za regulisanje duvanskih proizvoda – navode u izјašnjenju.

U mišljenju Ombudsmana navodi se da su mediјi već upozorili da јe najveći problem to što ga sve više koriste srednjoškolci, ali i stariji osnovci, koji ga, zahvaljujući ovakvom načinu upotrebe, mogu konzumirati i na času, ili kod kuće u blizini roditelja.

– Dјeca ga mogu kupiti u mnogim prodajnim objektima, naročito onim specijalizovanim za duvanske proizvode, po cijeni od četiri do osam eura, kao i preko društvenih mreža; da apsorbujući se u krvotok djeluje direktno na centralni nervni sistem, poput psihoaktivnih supstanci, brzo stvara zavisnost i ostavlja dalekosežne posledice po zdravlje, naročito mladih koji su još u razvoju; da redovno konzumiranje ovakvog oblika duvanskog proizvoda može dovesti do infekcije i rana u ustima, oštećenja zuba i malignih oboljenja – navodi Ombudsman.

Dјeca se drogiraјu i u školama

Zaštitnik je tokom svojih aktivnosti, kako povodom pritužbi i sopstvenih inicijativa, tako i nakon obilazaka pojedinih opština i javnih ustanova, kao i održavanja okruglih stolova tokom prethodnog perioda (novembar–decembar 2022. g. osam okruglih stolova u osam opština) zapazio da se neke opštine suočavaju sa problemom uživanja "snusa" od strane djece, ali i konzumiranja droga u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje preoporučuјu da u međusobnoj saradnji, u što skorijem periodu, preduzmu normativne djelatnosti u cilju preciznog zakonskog određenja ograničenja upotrebe duvanskih proizvoda, regulisanja zabrane proizvodnje obrade i prometa duvana za oralnu upotrebu, kao i regulisanja – zabrane kupovine i prodaje duvanskih proizvoda putem interneta. da u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima sprovode redovne kontrole prodaje opasnih duvanskih proizvoda dostupnih na našem tržištu i s tim u vezi preduzimaju aktivnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. mart 2023 04:26