Болница у Пљевљима / Болница у Пљевљима-Болница у Пљевљима
18/04/2022 u 18:56 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У пљеваљској општој болници ради и љекар од 85 година

Директор пљеваљске болнице Саша Грбовић избјегао је да директно говори о ангажованим пензионисаним љекарима који имају 85 година живота, казавши да се на њихов рад нико не жали

У пљеваљској општој болници (ОБ) због недостатка доктора, ангажован је и пензионисани љекар (хирург) од 85 година. Директор ове установе Саша Грбовић избјегао је да директно говори о ангажованим пензионисаним љекарима који имају 85 година живота, казавши да се на њихов рад нико не жали и да сви они имају задовољавајуће лиценце.

image

Саша Грбовић

-Дан

– У таквим условима немогуће би било организовати посао без ангажовања љекара са стране и само захваљујући доброј сарадњи са другим болницама и домовима здравља, као и помоћи Министарства здравља, грађанима је пружена адекватна здравствена заштита. Сваки љекар који је ангажован у ОБ Пљевља има важећу лиценцу, што се лако може провјерити. Љекари из Србије који раде у ОБ Пљевља имају лиценцу љекарских комора обје државе, што ће рећи да постоје практично два нивоа провјере, изјавио је за "Дан" Грбовић.

Непрофесионално објављивати имена на основу сумње

Директор Грбовић говорио је и око пријава везаних за наводне спорне дипломе дијела медицинара у болници. Истакао је да сви запослени у болници имају нострификоване дипломе, што значи да су прошли провјеру у Министарству просвјете, као и положен државни испит, што су практично два нивоа провјере прије предаје документације и прије запошљавања у ОБ Пљевља.

– Надлежни органи су преузели сву документацију и колико ми је познато истрага је у току и не бих прејудицирао резултате истраге. Свакако, сматрам да је изузетно некоректно и непрофесионално објавити имена људи само на основу сумње, што су урадили поједини портали и НВО, јер се надам да и за здравствене раднике постоји презумпција невиности као и за све грађане, казао је Грбовић и појаснио да он поздравља сваки вид да се ситуација по питању диплома рашчисти, али да је неопходно сачекати резултате истраге и суђења.

– Лично поздрављам сваку иницијативу да се ситуација рашчисти и да се свако ко је крив казни, закључио је Грбовић.

Када је у питању љекарски кадар ту постоје бројни проблеми.

– Општа болница Пљевља има "хронични" недостатак кадра. Нећу претјерати ако кажем да је у претходних годину дана највећи период времена, посао у болници изнијело отприлике 15 љекара и морам нагласити да практично ниједан љекар у болници Пљевља нема приватни живот и ти напори које они улажу морају бити за сваку похвалу, поручио је Грбовић, наводећи да је у болници доста љекара ангажованих из других средина.

Када је у питању нови болнички објекат, чија је градња већ више пута најављивана Грбовић наводи да је изградња новог објекта болнице ушла у капитални буџет за ову годину и у току је израда пројектног задатка.

– То је свакако комплексан задатак, захтијева више корака али је врло важно да смо коначно кренули са мртве тачке, истакао је Грбовић.

Поред недостатка љекарског кадра, у овој болници постоје бројни проблеми када су у питању услови за рад и рјешавање стамбених питања. Грбовић каже да преко деведесет одсто запослених нема ријешено стамбено питање. Нада се да ће у наредном периоду доћи до изградње станова и новог болничког објекта.

Посебан проблем је недостатак станова за запослене, јер дужи временски период није било градње стамбених објеката.

– Нажалост, преко 90 одсто здравствених радника у Општој болници Пљевља нема ријешено стамбено питање. Велика већина њих је "заробљена" у стамбеним кредитима. Морамо бити свјесни да сама Пљевља за велику већину људи нису атрактивна средина за живот и да ако се убрзо не учине озбиљни кораци да се људи мотивишу за останак у Пљевљима, бићемо суочени са још већим недостатком кадра, упозорио је Грбовић.

Истакао је да лично мисли да је потребно ангажовање свих нивоа власти, од Владе, министарства, општинских структура и локалних фирми да би се нашло рјешење за обезбјеђивање станова.

Указује да Пљевља нијесу сиромашна средина по привредним ресурсима, да би била тако лоша ситуација.

– Пљевља су индустријски центар Црне Горе и по мени не смије да постоји изговор да се не уложи дио новца који се "односи" из града (а оставља загађење), у рјешавање стамбеног питања здравствених радника, што је свакако први услов за њихово задржавање у Пљевљима, изјавио је Грбовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:00