Seminar u Podgorici
28/05/2024 u 09:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Podgorici 30. i 31. maja seminar posvećen osnaživanju i mobilnosti mladih u Evropi

U Podgorici će 30. i 31. maja biti održan seminar posvećen osnaživanju i mobilnosti mladih u Evropi, kojem će prisustvovati više od 30 gostiju iz Evrope i oko 20 predstavnika međunarodnih organizacija, državnih institucija, civilnog i biznis sektora, univerziteta i predstavnika mladih iz Crne Gore.

- Partial Agreement Seminaru: Youth ecosystems essentials: the role of European Youth Card in advancing ecosystems for youth empowerment, koji se održava 30-31. maja, prisustvovaće preko 30 gostiju iz Evrope i oko 20 predstavnika međunarodnih organizacija, državnih institucija, civilnog i biznis sektora, univerziteta i predstavnika mladih iz Crne Gore, navodi se u saopštenju.

Na seminaru će, kako se dodaje, biti riječi o omladinskim ekosistemima – dostupnim prostorima i servisima za razvoj i unapređenje kvaliteta života mladih, te ekspertizi i pravnom okviru koji se tiču mladih ljudi, kako bi im bila data puna podrška da budu aktivni učesnici društva.

- Omladinski rad koji se pruža u ovim prostorima aktivno doprinosi izgradnji vještina, znanja i otpornosti za jake i demokratske zajednice. Evropska omladinska kartica (European Youth Card), koja mladima uzrasta 13-29 godina omogućava niz pogodnosti u oblasti prevoza, putovanja, kulture, sporta, edukacije i još mnogo toga, može igrati stratešku ulogu u dizajniranju i jačanju omladinskih ekosistema, kaže se u saopštenju.

Događaj će otvoriti potpredsjednik Vlade Crne Gore za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag i administratorka sektora za omladinsku politiku u Odjeljenju za mlade Savjeta Evrope Natalja Turen, uz Manela Sančeza, direktora Evropske omladinske kartičarske asocijacije (EYCA) i Jugoslava Radovića, izvršnog direktora NVO Centar za omladinsku edukaciju.

Potpisana Deklaracija o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Seminar organizuju NVO Centar za omladinsku edukaciju, Ministarstvo sporta i mladih, Evropska omladinska kartičarska asocijacija (EYCA) – koja distribuira kartice za preko 8 miliona mladih u čak 36 zemalja Evrope – i Savjet Evrope, uz podršku OSCE Misije u Crnoj Gori, a u okviru Parcijalnog sporazuma o mobilnosti mladih putem omladinske kartice.

- Seminar ima za cilj stvaranje sinergije između javnog sektora, omladinskih i nevladinih organizacija, biznis sektora i mladih, pružajući priliku da se zajednički identifikuju konkretni načini na koje se Evropska omladinska kartica (EYCA) može pozicionirati kao ključni igrač u izgradnji omladinskih ekosistema na lokalnom i nacionalnom nivou, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jul 2024 01:42