Подгоричка гимназија / -IVAN PETROVIC IPE
29/06/2021 u 08:30 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У подгоричкој двојезичној гимназији 36 кандидата испод црте

За упис у општу гимназију конкурисало је 206 кандидата, а уписујемо 308 ђака, на смјер спортска гимназија пријавило се 65 полуматураната, а конкурсом је расписано 28 мјеста, казала је за "Дан" директорка Зоја Бојанић Лаловић

За упис у Гимназију "Слободан Шкеровић" у Подгорици током првог дана конкурса електронски се пријавило 458 полуматураната, што је за 10 више од укупног броја мјеста које су огласили, док је у Економској школи "Мирко Вешовић" конкурисало укупно 300 ученика, а Медицинској 233.

Конкурсом који траје до 1. јула оглашено је укупно 8.491 мјесто за нову генерацију средњошколаца. У гимназијама има 2.324 мјеста, на образовним програмима у четворогодишњем трајању 4.284, на занатима 2.324 мјеста и на програмима из области музичке и ликовне умјетности 119 мјеста.

Директорица Гимназије "Слободан Шкеровић" Зоја Бојанић Лаловић казала је за "Дан" да је већ јуче попуњена квота на смјеру двојезичне гимназије гдје су се пријавио 92 ученика, а примају их 56.

– Имамо ситуацију да је не двојезичној гимназији јуче конкурисало тачно 56 "Луча" колико и примамо ученика у два одјељења. Тако да ће вјероватно 36 ученика остати испод црте без ако Министарство просвјете, науке, културе и спорта не донесе одлуку о проширењу одјељења. За упис у општу гимназију конкурисало је 206 кандидата, а уписујемо 308 ђака. На смјер спортска гимназија пријавило се 65 полуматураната, а конкурсом је расписано 28 мјеста. С тим што је само 29 кандидата приложило потврде о спортским успјесима. На смјер математичка гимназија конкурсало је 19, а филолошка гимназија 15 ученика. Изузетно смо задовољни првим даном уписа, јер имамо одличне кандидате и малтене смо имали више пријава него што смо тражили конкурсом – каже Бојанић Лаловић.

”Према ријечима директора Медицинске школе Бранимира Костића, највише ученика пријавило се за упис на смјер здравствени техничар

Директор Средње медицинске школе у Подгорици Бранимир Костић казао је за "Дан" да су првог дана уписа конкурисала 233 полуматуранта на шест смјерова, од чега највише на програму здравствени техничар – 109, на који ће бити уписано 112 ученика. Он истиче да чланови комисије пружају помоћ ученицима и родитељима који не успију да се снађу и електронски унесу податке за упис.

– Првог дана су се пријавила 233 ученика, интересовање нас није изненадило, то је на нивоу или нешто више него прошле године. На смјер фармацеутски техничар пријавио се 31 кандидат, физиотерапеутски 18, здравствено лабораторијско санитарни техничар 28, зубни техничар 26 и козметички 24. Иначе, првог дана се пријаве они ученици који су чврсто одлучили да се образују за медицинског радника, док осталих дана имамо и кандидате који још размишљају, али имају одличан успјех и могу да остваре довољно бодова за упис. За пријем у четврогодишњу школу неопходно је да канидат има 48 бодова, а до последњег дана очекујемо пријаве за упис јер имамо квалитетне полуматуранте и како бисмо уписали најбоље – каже Костић.

У Грађевинској већ размишљају о додатном одјељењу

Директор Средње грађевинско геодетске школе "Инж Марко Радовић" Драган Мирановић казао је за "Дан" да је првог дана уписа највише интересовања било за три смјера – грађевински техничар, техничар за архитектуру и дизајн ентеријера и техничар за геодезију.

– Задовољни смо како протиче упис, а могуће је да због интересовања и квалитета кандидата за поменуте смјерове додамо још једно одјељење. Првог дана смо имали имали број пријава на нивоу од претходне године. И током ове године имамо ученике са добрим успјехом тако да очекујемо да ако буде потребе упишемо још једно одјељење. Немамо коначан пресјек пријављених првог дана уписа, али вјерујем да ћемо без проблема попунити поменута одјељења – каже Мирановић.

Директорица Средње економске школе "Мирко Вешовић" Дијана Вујачић казала је за "Дан" да су се на смјеру економски техничар пријавила 162 кандидата, а уписују 196 средњошколаца.

– На програму правни техничар пријавила су се 102 ученика, а усписујемо 84 кандидата. Имали смо укупно 22 "Луче" током првог дана уписа. Изузетно сам задовољна квалитетом кандидата. Постигнути резутати ученика и успјех су бољи у односу на претходне године – наводи Вујачић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 18:15