Na tržištu nađena hrana isteklog roka traјanja   / - ilustracija
24/09/2023 u 09:18 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U prodavnicama i restoranima nađena 344 kg neispravne hrane

Zbog utvrđenih nepravilnosti preduzeto je 348 upravnih mjera, među koјima јe i šest rješenja o zabrani rada lica zbog neposjedovanja dokaza o izvršenom zdravstvenom pregledu

Nehigijensko rukovanje hranom tokom obrade, prerade ili čuvanja, neodržavanje higijene uređaja, prostorija i opreme, u prometu zatečena hrana izmijenjenih organoleptičkih svojstava ili isteklog roka upotrebe, hrana bez propisanih oznaka i dokaza o porijeklu–proizvođaču, rad lica koja ne ispunjavaju zahtjeve za ličnu higijenu i zdravlje, naјčešće su nepravilnosti koјe su tokom avgusta otkrivali inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u obјektima koјi služe i prodaјu prehrambene proizvode. Tokom avgusta nadzor јe sprovođen u objektima na području sjevernih turističkih opština (Žabljak, Kolašin, Plužine i Plav), u skladu sa planom službene kontrole i po prijavama građana. Takođe, u izvještajnom periodu inspekcija za hranu je izvršila ukupno 609 kontrola, od čega 459 u primorskim opštinama (Ulcinj, Bar, Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi).

– Tokom avgusta vršeno je i uzimanje uzoraka briseva sa proizvodnih površina i opreme u maloprodajnim objektima (trgovine, ugostiteljski objekti) radi utvrđivanja usaglašenosti kriterijuma radi ispitivanja mikrobioloških kriterijuma i verifikacije uspostavljenih postupaka čišćenja, pranja i dezinfekcije. Uzeto je: 612 briseva radnih površina i ruku lica koja rukuju hranom; 17 uzoraka salata; 18 uzoraka vode radi provjere ispunjenosti propisanih zahtjeva kvaliteta i mikrobioloških kriterijuma u skladu sa Programom mjera bezbjednosti i kvaliteta hrane za 2023. godinu. Kod neusaglašenih uzoraka, u odnosu na stepen kontaminacije i vrstu mikrobiološkog agensa preduzimane su upravne mjere kao što su: privremena zabrana rada kuhinja, nalog za pojačano čišćenje i dezinfekciju, uključujući ponovno uzorkovanje, novčane kazne). Pri sprovođenju inspekcijskog nadzora postupano je po principima predostrožnosti, preventivnosti i srazmjernosti. Iz prometa je isključeno i uništeno na licu mjesta 344 kg hrane zbog nepravilnog čuvanja i izmijenjenih organoleptičkih svojstava – kazali su iz Uprave za "Dan".

U svim slučajevima kada su utvrđene neusaglašenosti takvog obima da predstavljaju direktnu opasnost za zdravlje potrošača preduzete su najstrože mjere, kao što su privremena zabrana obavljanja djelatnosti do otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, zabrana rada objektu i brisanje iz registra objekata za hranu, pokretanje prekršajnih postupaka, izdavanje prekršajnih naloga – novčane kazne.

Pregledane 2.273 uvezene pošiljke

U avgustu mjesecu izvršen je pregled 2.273 uvezene pošiljke hrane neživotinjskog porijekla i 453 pošiljke predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom. Od ukupnog broja pregledanih pošiljki hrane neživotinjskog porijekla iz uvoza, za laboratorijska ispitivanja propisanih zahtjeva bezbjednosti (mikrobiologija, kontaminanti, rezidue pesticida), uzeta su 273 uzoraka hrane, a od pošiljki predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom uzeta su 23 uzorka.

Nakon pregleda i utvrđivanja stepena usaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti, inspektori za hranu donijeli su 2.272 rješenja o uvozu i stavljanju u slobodni promet bezbjednih pošiljki hrane neživotinjskog porijekla i 453 rješenja o stavljanju na tržište pošiljki materijala koji dolaze u kontakt sa hranom.

– Zbog utvrđenih nepravilnosti, preduzeto je 348 upravnih mjera, i to: šest rješenja o zabrani rada lica zbog neposjedovanja dokaza o izvršenom zdravstvenom pregledu; 14 rješenja o privremenoj zabrani pripreme hrane; 24 rješenja o otklanjanju nepravilnosti; 10 rješenje o stavljanju van prometa i uništenje nebezbjedne hrane zatečene u prometu; 217 ukaza o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme i 86 prekršajna naloga – novčane kazne (54.950 eura) – preciziraјu iz Uprave.

U izvještajnom periodu izvršeno je 65 kontrola izvršenja mjera naloženih u prethodnom periodu.

– Tokom avgusta mjeseca, inspekciji za hranu su podnijete 44 prijave od strane potrošača direktno ili preko Uprave za inspekcijske poslove i portala Ministarstva finansija www.budiodgovoran.me. Po svakoj zaprimljenoj inicijativi izvršen je pregled – istakli su iz Uprave.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 10:44