Улазак у школу / LAZAR RUZIC
08/02/2022 u 08:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У првој седмици другог полугодишта заражено 269 ђака, у изолацији 769

У основним школама су 652 ученика у самоизолацији, у средњим 114, док је у вртићима троје, пише на сајту Ковид-19

У школама и вртићима у првој седмици другог полугодишта регистровано је 275 заражене дјеце и 87 наставника, наводи се на сајту Ковид-19 и образовање. На сајту пише да је од 31. јануара до 5. фебрура чак 797 ученика било у самоизолацији. У основим школама инфициран је највећи број ђака, укупно 203, док су обољела 54 наставника. У средњим школама обољело је 66 дјеце и 14 професора. У вртићима је регистровано шесторо обољеле дјеце и 19 васпитача.

– У основним школама су 652 ученика у самоизолацији, у средњим 114, док је у вртићима 31. У самоизолацији се налази укупно 110 наставника и васпитача. Нема затворених образовних установа због броја обољелих. Часови траjу по 30 минута, наjвише 4 часа дневно за основце и 6 часова дневно за средњошколце. Обавезно jе ношење заштитних маски за све запослене и све ученике, осим за дjецу предшколског узраста. Образовно-васпитним установама су обезбиjеђени бесконтактни топломjери за мjерење тjелесне температуре. Неопходно jе одржавати физичку дистанцу са другим особама од наjмање два метра током боравка у просториjама школе као и у школском дворишту приликом доласка у школу и напуштања школе након одржане наставе. Дозвољени броj дjеце предшколског узраста коjа борави у jедноj просториjи рачуна се у односу на критериjум да jе за jедно диjете неопходно обезбиjедити наjмање три метра квадратна слободног простора – пише на сајту.

Како наводе, броj ученика у учионици се одређуjе према величини (квадратури) учионице (наjвише 17), а у складу са критериjумом да се сваком ученику обезбjеде четири метра квадртна простора, наставнику шест квадрата и наjмање два и по метра удаљености од табле до предње ивице првих клупа у коjима сjеде ученици.

– Одржавање личне хигиjене прањем руку са хигиjенски исправном водом за пиће и сапуном у траjању од наjмање 20 секунди или употребом дезинфекционог средства на бази 70 одсто алкохола. У свакоj учионици уграђен jе диспензер са дезинфекционим средством на бази 70 одсто алкохола. Чишћење цjелокупног школског простора обавља се наjмање приjе почетка рада школе и након сваке смjене. Индивидуална настава у музичким и балетским школама организуjе се у складу са препорукама о превенциjи ширења заразних болести. У настави предмета код коjих jе потребно пjевање ученика на часу групне наставе, неопходно jе поштовати прописане мjере у погледу физичке дистанце. Jавне наступе коjи су обавезни дио процеса наставе музичких школа треба организовати у концертноj дворани или великоj учионици са ограниченим броjем учесника и обавезним држањем физичке дистанце – наводе надлежни.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:19