/ foto: RTCG - STANKA VUKČEVIĆ
30/09/2022 u 16:47 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U školama bez dozvole radi 200 nastavnika

Valjda je svima jasno koji subjekti obrazovnog sistema treba da snose odgovornost što danas u skoro svim vaspitno-obrazovnim ustanovama pojedine kolege izvode nastavu bez dozvole za rad, ističe profesica Stanka Vukčević

Preko 200 nastavnika i vaspitača trenutno nema licencu za rad i položen stručni ispit u 243 obrazovne ustanove jer Savjet za obrazovanje nije na vrijeme utvrdio program stručno usavršavnje zaposlenih, ističu za "Dan" iz Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta. Iz Ministarstva prosvjete je "Danu" potvrđeno da su prepoznati izazovi u ovoj oblasti i da će Zavod za školstvo organizovati obuke za nastavnike koji nemaju potreban broj sati za relicenciranje.

Predsjednica Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Stanka Vukčević kazala je za "Dan" da trenutno u skoro svim vaspitno-obrazovnim ustanovama predaju nastavnici i vaspitači koji nemaju licencu za rad i položen stručni ispit. Ona ističe da je odgovornost na Savjetu za obrazovanje i školama koje su dužne da utvrde način stručnog usavršavanja i omoguće dobijanje licence.

Licenca iazvala zabune

Nastavnik istorije i geografije Slobodan Savović ocijenio je za "Dan" da se licenca većini nastavnika obnavlja svake pete godine, dok u međuvremenu stotine nastavnika koji su u tom periodu stekli pravo na obnovu dozvole ne mogu ostvariti to pravo.

– Licenciranje za rad nastavnika je zakonska tvorevina koja je kao i mnoga druga rješenja donijelo samo zabunu među prosvjetnim radnicima. Sada nije više dovoljna diploma nastavničkog fakulteta nego je potrebna i dozvola (licenca) nadležnog organa. Ovo rješenje sa dozvolama bilo bi prihvatljivo prosvjetnim radnicima pod uslovom da za period od pet godina koliko joj je trajanje ja moram obaviti određeni broj sati primijenjenih metoda u nastavi, recimo geografije, i tako ovladam unaprijeđenim savremenim znanjem u praktičnom radu sa učenicima. Ovako, imamo dvostruki problem. Za obnovu licence potrebno je da odslušam određeni broj sati najčešće onlajn seminara i da dobijem potvrdu koliko sam sati slušao a ne koliko znam. Da zaključimo – kao i mnogo toga i ovo je sistemsko rješenje koje traži drugačiji pristup, a koji mora biti povezan sa sistemom unaprijeđenih zvanja i tako mora biti tretirano – kaže Savović.

– Valjda je svima jasno koji subjekti obrazovnog sistema treba da snose odgovornost što danas u skoro svim vaspitno-obrazovnim ustanovama pojedine kolege izvode nastavu bez dozvole za rad. Pravilnik koji reguliše uslove, način i postupak izdavanja i obnavljanja licence, predviđa da se zahtjev za obnovu licence mora dostaviti Zavodu za školstvo ili Centru za stručno obrazovanje u određenom roku. Ako je zahtjev neblagovremen, ili ako nijesu ispunjeni svi propisani uslovi, komisije Zavoda ili Centra će donijeti rješenje o odbijanju zahtjeva. Na takvo rješenje, podnosilac zahtjeva može podnijeti žalbu Ministarstvu prosvjete čija će odluka biti konačna. Danas, mnogi subjekti obrazovnog sistema nijesu u mogućnosti da ispostuju odredbe Pravilnika, da blagovremeno dostave zahtjev za obnovu licence, ne zato što nijesu vodili računa o rokovima nego zato što nijesu imali mogućnost da pohađaju seminare na osnovu kojih sticu određeni broj sati, odnosno stručno usavršavanje iz svojih ili tzv. drugih ili ostalih oblasti. Programe stručnog usavršavanja usvaja Nacionalni savjet za obrazovanje. Ovaj organ donosi najbitnije odluke u vaspitno-obrazovnom sistemu Crne Gore. Nažalost, i pored toga, Nacionalni savjet zbog isteka mandata nije funkcionisao, bolje reći, nije postojao od oktobra prošle godine do maja ove godine. Dakle, nije bilo Savjeta, nije bilo ni programa stručnog usavršavanja. Granskim kolektivnim ugovorom za oblast prosvjete predviđeno je da zaposleni ima pravo i obavezu da se u toku radnog odnosa, stalno stručno usavršava i osposobljava. Po ugovoru, poslodavac je obavezan da utvrdi način stručnog usavršavanja i osposobljavanja zaposlenih. Ukoliko poslodavac ne obezbijedi upućivanje zaposlenog na stručno usavršavanje, zaposleni ne može snositi posledice po tom osnovu. Kolege, koji mjesecima čekaju na zakonsku obavezu stručnog usavršavanja, na pohađanje seminara, odnosno na relicenciranje, ne mogu snositi odgovornost što ne ispunjavaju jedan od bitnih uslova za izvođenje nastave – ističe Vukčević.

Iz Ministarstva prosvjete "Danu" je saopšteno da stručno usavršavanje nastavnika traje 16 sati iz prioritetnih oblasti i 8 sati iz drugih programa stručnog usavršavanja nastavnika.

- Pandemija je uticala na mnoge procese pa i na obuku nastavnika, ali i pored toga Zavod za školstvo je organizovao značajan broj onlajne seminara, ali i neposrednih kada su se za to stekli uslovi. Kako su prepoznati izazovi u ovoj oblasti, Zavod za školstvo radi na unapređenju i ovog vida podrške, pa će organizovati obuke prije svega uzimajući u obzir nastavnike kojima nedostaje potreban broj sati za relicenciranje - navode iz Ministarstva.

D.B.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 05:44