U Srbiji obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore / - MVP
15/05/2024 u 17:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Srbiji obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore: Otvorena izložba "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV I XVI vijeka"

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti u Republici Srbiji, Ambasada Crne Gore u Beogradu je, u saradnji sa Maticom crnogorskom, u Crnogorskoj kući u Beogradu organizovala izložbu "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka", pripremljenu povodom 530 godina od štampanja "Oktoiha prvoglasnika“.

Otpravnica poslova u Ambasadi Crne Gore u Beogradu Stanica Popović je tom prilikom kazala da ova izložba predstavlja svjedočanstvo o kulturno-civilizacijskom putu Crne Gore i njenom otisku u evropskoj i svjetskoj kulturnoj baštini, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Popović je istakla da osamnaest godina od obnove nezavisnosti, Crna Gora ostaje na putu razvoja, ekonomskog prosperiteta, poštovanja ljudskih prava, te ispunjavanja obaveza iz evropske agende i ostvarenja punopravnog članstva u EU u što kraćem roku.

Govoreći o značaju unaprjeđenja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, Popović je ukazala da Crna Gora i Srbija treba da njeguju i jačaju prijateljske odnose i politički dijalog, zasnovan na principima međusobnog uvažavanja. Na toj liniji, posebno je istakla doprinos crnogorske dijaspore sveukupnom unaprjeđenju bilateralne saradnje, kao i očuvanju crnogorskog identiteta i kulture u toj zemlji.

image

U Srbiji obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore

- MVP
image

U Srbiji obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore

- MVP
image

U Srbiji obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore

- MVP

Povjerenik Matice crnogorske za Srbiju Radonja Dubljević je istakao da izložba pokazuje da štampana knjiga među Crnogorcima, s kraja XV i početkom XVI vijeka, nije bila trenutni bljesak kulture, već intelektualna potreba šireg kruga ljudi sa prostora nekadašnje Zete, odnosno Crne Gore, dodavši da ova knjiga predstavlja najznačajniji spomenik crnogorske kulture, kao i vrijednost evropske civilizacije.

Na Cetinju obilježeno 150 godina od uspostavljanja Knjaževske kancelarije za spoljne poslove Crne Gore

Izložbu "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV I XVI vijeka" čine 24 ilustrovana segmenta, a pored predstavljanja domaćoj javnostI u nekoliko gradova Crne Gore, priređena je i u Sofiji, Skoplju, Pragu, Novom Sadu, sada i Beogradu i predstavlja doprinos snaženju bilateralnih veza između Crne Gore i Republike Srbije, naročito u domenu kulturne saradnje.

Obilježavanju Dana nezavisnosti u Beogradu prisustvovali su predstavnici Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva kulture Republike Srbije, opštinskih organa, diplomatskog kora, te ugledne ličnosti iz javnog i kulturnog života te zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

16. jun 2024 19:23