Učesnici panel diskusije / - NVO Sistem/ NVO IPO Montenegro
08/12/2023 u 23:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U susret Međunarodnom danu ljudskih prava: Na nasilje mora odgovoriti preventivnim mjerama

U okviru 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama održana panel diskusija “Nek sve stane dok nasilje ne prestane”

U organizaciji NVO Sistema u partnerstvu sa NVO IPO Montenegro danas je održana panel diskusija “Nek sve stane dok nasilje ne prestane” u okviru 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, a u susret Međunarodonom danu ljudskih prava.

Zamjenica Ombudsmana Nemra Dobradžić je kazala da naziv panela šalje jasnu poruku da borba protiv nasilja nad ženama mora biti prioritet kojim se društvo mora baviti u kontinuitetu.

- To znači da se na nasilje mora odgovoriti preventivnim mjerama prije nego što se ono desi, a zatim snažnom posvećenošću organa gonjenja i sudstva da se na nasilje odgovori pravovremeno, efikasnijim procesuiranjem, djelotvornijih sankcija - istakla je Dobradžić i dodala “da moramo koristiti svaku priliku, zato služi i današanji panel da pošaljemo poruku nulte tolerancije na nasilje i sve delikte usmjerene prema ženama i djeci.”

Načelnica Odjeljenja za rodnu ravnopravnost Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Biljana Pejović podsjetila je da resorno ministarstvo snažno podržava inicijativu 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama i brojnim aktivnostima naglašavaju hitnost borbe protiv svih oblika nasilja  i potrebu za promjenom društvenih normi koje doprinose ovoj pošasti.

U borbi protiv nasilja bitne su sve poluge društva i zakonodavna vlast i policija, i institucije prosvjete, ljudskih i manjinskih prava, prije svih Zaštitnik ljudskih prava, mediji, društvo u cjelini, kako bismo zajednički djelovali i stali mu na put, kazala je direktorica NVO Sistema Neda Radović.

- Trendovi su negativni i kod nas i u okruženju, nasilje se dešava svakodnevno kako blaži tako i teži slučajevi, a svijest društva još uvjek nije ni približno na nivou na kojem je to neophodno, šta - više u raznim oblicima se i podržava. Ljudima koji dođu  u iskušenje da počine nasilje ili su ga počinili jednom ili više puta poručujem da je i njima neophodna pomoć i rehabilitacija i da za to postoje mehanizmi i da je neophodno da shvate da je njihovo razumijevanje te potrebe od velikog značaja. Moraju raditi na sebi, moraju shvatiti da nasilje nije opcija nikad i ni u kojem obliku. Moraju krenuti od sebe. I ne smiju ga opravdavati jer za nasilje nema opravdanja. Žrtvama šaljemo poruku da bilo koji vid nasilja ne treba da trpe da je prijava nasilja od krucijalne važnosti i da postoje institucije i adrese koje će im pružiti pomoć i sigurnost i da ćutanje nije rješenje već samo davanje krila nasilju - istakla je Radović.

image

Nek stane sve dok nasilje ne prestane - poruka sa panel diskusije

- NVO Sistem/ NVO IPO Montenegro

Na panel diskusiji  “Nek sve stane dok nasilje ne prestane” učestvovali su i Ana Koprivica, samostalna savjetnica u Direkciji za zaštitu od rodnozasnovanog nasilja Ministarstva rada i socijalnog staranja, Momčilo Šćekić, generalni sekretar IPO MONTENEGRO, Anđela Golubović, psihološkinja KCCG, Šejla Pepić, socijalna radnica ispred Romskog savjeta, i Minja Marđonović, feministkinja i književnica. Moderatorka panela bila je Tijana Perović, novinarka TV7.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. februar 2024 15:48