Коча Ђуришић / -Коча Ђуришић
20/05/2022 u 08:28 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Управи за катастар за софтвер узалуд дали 250 хиљада еура

Софтвер је купљен за потребе евидентирања државне имовине, а никад није профункционисао, иако је наручен 2014., преузет 2016., а први пут тестиран 2019. године, и то неуспјешно

Директор Управе за катастар и државну имовину Коча Ђуришић саопштио је да је све податке о попису непокретне државне имовине доставио премијеру Дритану Абазовићу и министру финансија Александру Дамјановићу.

Он је истакао да је након што је изабран за директора Управе, на једном од првих колегијума којем су присуствовали сви начелници сектора, утврдио да уопште не постоји попис државне имовине.

– Представник сектора за евиденцију државне имовине рекао је да АРС софтвер за евиденцију није био у функцији и да нису могли да попишу непокретну имовину. Послије добијених одговора, упозорио сам да је законска обавеза некадашње Управе за имовину била да води евиденцију државне имовине. На ту моју констатацију, представник сектора за евиденцију је саопштио да је свјестан обавеза које произилазе из закона, али да је била политичка одлука бившег режима да се не пописује државна имовина – нагласио је он.

Објаснио је да је, као одговорна особа, којој је повјерено да брине о заједничкој имовини свих грађана, скупо плаћени софтвер, а купљен за потребе евидентирања државне имовине, никад није профункционисао, иако је наручен 2014., преузет 2016., а први пут тестиран 2019. године, и то неуспјешно.

– Укупно је за овај софтвер плаћено 250.000 еура, укључујући три надоградње и наводно одржавање нечега што никад није прорадило. Због значаја успостављања евиденције државне имовине, већ првих дана ступања на мјесто руководиоца институције, донио сам одлуку да то буде један од приоритета у раду Управе. Одмах је покренута процедура евидентирања државне имовине, која је трајала нешто дуже од годину. Тако је Црна Гора, наглашавам, први пут у модерној историји добила попис непокретне државне имовине – нагласио је Ђуришић.

Он је истакао да, цијенећи хитност и значај пописа, који је неопходан како би се заштитила државна имовина и контролисало располагање њоме, одлучили су да без одлагања приступе том послу, користећи средства која су им одмах доступна, тако да је попис урађен у програму Ексел.

– У разговору са стручњацима из ИТ сектора, добио сам увјеравања да ће такозвано "импортовање" података из Ексел табеле у неки нови софтвер трајати врло кратко. У следећој фази рада, Управа има већ планиране активности уређења листова непокретности у складу са законским прописима, гдје је то потребно, као и процјене и утврђивања стварне вриједности имовине – истакао је Ђуришић.

Ђуришић је истакао да нема дилему због чега се водила кампања против Управе јер, како је додао, народ добро зна коме није у интересу попис државне имовине.

– Сада се зна са којом и коликом имовином располаже ова држава, а вјерујем да ћемо бити у прилици да сазнамо шта је све у претходним годинама противзаконито отуђено од свих грађана Црне Горе – закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:52