/ -FOTO: PROFIMEDIA
11/03/2023 u 12:18 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U zatvoru sa majkom i jedna beba

Majka koja je na odsluženju zatvorske kazne porodila se po dolasku u zatvor

U ženskom zatvoru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIКS) sa 24 žene koje se nalaze na izdržavanju kazne živi i jedna beba, ustanovio je Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM) Zaštitnika ljudskih prava i sloboda prilikom obilaska te ustanove.

Кako se navodi u izvještaju nakon kontrole koja je sprovedena krajem prošle godine, ženski zatvor je kapaciteta 37 kreveta i još dva dodatna koja se nalaze u sobama samicama.

Na izdržavanju kazne zatekli su 24 žene, od kojih je 21 izdržavala dugu kaznu zatvora, dok su tri bile na izdržavanju kratkih kazni.

Radno angažovano je većina žena – ukupno 21, dok je dvjema prestao radni angažman nakon izrečenih disciplinskih kazni.

Zatvorenice su angažovane na održavanju higijene, poslovima redarstva, vešeraju, krojačkoj radionici, biblioteci i na aktivnostima vezanim za serviranje hrane.

– U jednoj od soba bila je smještena zatvorenica sa bebom, koju je rodila tokom izdržavanja kazne. Predstavnici NPM-a obavili su razgovor sa njom, povjerljivo, bez prisustva službenih lica. Istakla je da su joj obezbijeđena higijenska sredstva, garderoba i ostale potrepštine neophodne za podizanje bebe. U ovom konetekstu ukazujemo na stav CPT da vodeći princip u svim slučajevima mora da bude dobrobit samog djeteta. Ovo posebno podrazumijeva da svaka prenatalna i postnatalna njega pružena u zatvoru mora biti jednaka njezi kakva se pruža u spoljnoj zajednici. Tamo gdje se bebe i mala djeca drže u zatvorskom okruženju, njihov tretman mora biti nadziran od strane specijalista za socijalni rad i razvoj djece – navodi se u izvještaju NPM.

Jedna zatvorenica tražila premještanje u Dobrotu

Tokom obilaska obavljen je razgovor sa jednom od pritvorenica koja se nalazi u Istražnom zatvoru od maja 2022. godine i izvršen je uvid u njenu medicinsku dokumentaciju.

Za nju je konstatovano da je više godina imala problem sa opoidnom zavisnošću, zbog čega je na supstitucionoj terapiji lijekom "buprenorfin".

– Tokom razgovora navodi da ima problem sa kontrolom bijesa i agresije, zbog čega često ulazi u sukobe sa okolinom i zbog toga "želi" izmjenu terapije u smislu uvođenja dugodjelujućeg antipsihotika "hepliona" (depo forma). Navodi da je imala napade agresije i prema cimerkama sa kojima dijeli sobu u Istražnom zatvoru. Izrazila je želju da ode u adekvatnu psihijatrijsku ustanovu (Dobrota) zbog potrebe liječenja, a što joj do sada nije omogućeno. Takođe, u razgovoru ističe da je nezadovoljna kvalitetom hrane u zatvoru, higijenskim paketom koji, izuzev ve-ce papira, sapuna i sredstva za čišćenje prostorija, ne sadrži druge osnovne higijenske potrepštine. Psihičko stanje pritvorenice u vrijeme posjete NPM-a bilo je stabilno i odgovaralo je kliničkoj slici remisije (poboljšanja) osnovnog psihijatrijskog oboljenja. Pacijentkinji je sugerisano da se obrati svom psihijatru zahtjevom za upućivanje na konzilijarni pregled psihijatara Specijalne bolnice za psihijatriju u Кotoru zbog dobijanja mišljenja o eventualnom reprogramiranju terapijskog protokola i/ili potrebi za bolničkim liječenjem u toj ustanovi – navodi se u izvještaju NPM.

U UIКS-u postoji obavezan ginekološki pregled žena koje su na izdržavanju kazne zatvora. Po riječima osoblja, ginekološki pregledi (preventivni i dijagnostički) rade se isključivo na lični zahtjev zatvorenice, i to u Кliničkom centru Crne Gore.

– Predstavnicima NPM-a je saopšteno da je tokom 2022. godine realizovano oko 20 do 30 ginekoloških pregleda zatvorenica (tačan podatak nije postojao usled izostanka vođenja precizne evidencije). Od ukupnog broja, tri do četiri pregleda bila su u oblasti prevencije (skrining na HPV). Podaci o broju drugih vrsta preventivnih pregleda (mamografija, skrining na HPV, papa test…), nisu postojali. U okviru osnovnog higijenskog paketa za lica na izdržavanju kazne zatvora UIКS ne obezbjeđuje higijenska sredstva specifična za održavanje higijene zatvorenika ženskog pola (higijenske uloške i tampone) – konstatovao je NPM.

Кontrolori su ustanovili da zdravstvena služba UIКS-a ne posjeduje defibrilator za pružanje hitne medicinske pomoći u slučaju srčanog udara i drugih poremećaja srčanog ritma.

Кako su istakli imajući u vidu broj pritvorenih i zatvorenih lica u UIКS-u, nabavka defibrilatora trebala bi biti prioritet Uprave, u cilju pružanja adekvatne zdravstvene zaštite – hitne medicinske pomoći licima u stanju vitalne (životne) ugroženosti.

U vrijeme obilaska NPM-a u UIКS-u su nedostajali brojni ljekovi koji se koriste kao akutna i/ili hronična terapija u liječenju različitih vrsta bolesti, a deficit ovih ljekova je bio posljedica njihovog nedostatka na nivou cijele države.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:11