/ Zgrada u kojoj se nalaze dvije škole, Arhiva
18/01/2023 u 20:30 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Učenici u kolicima povrijeđeno pravo na obrazovanje

Zaštitnik je utvrdio da je nepreduzimanjem blagovremenih radnji i mjera povrijeđeno pravo na obrazovanje djeteta

Učenici sa tjelesnim oštećenjem Srednje stručne škole u Beranama povrijeđeno je pravo na obrazovanje jer u invalidskim kolicima ne može da prati nastavu, s obzirom da nema pristupa kabinetima koji se nalaze na drugom i trećem spratu, utvrdio je Ombudsman po prijavi porodice. U mišljenju Ombudsmana se navodi da su se roditelji žalili da je učenica ove godine upisana u prvi razred, nakon što je u osnovnoj školi bila odličan đak, ali da joj nije obezbijeđen pristup kabinetima.

U mišljenju se ističe da je Komisija za usmjeravanje Opštine Berane, 27.06.2022. godine, donijela rješenje kojim se X. usmjerava u JU Srednju stručnu školu Berane, navedeni smjer, te je naloženo ustanovi da obezbijedi kadrovske, prostorne, materijalne i druge uslove za realizaciju obrazovnog programa u koji je djevojčica usmjerena, ali da to nije urađeno.

– Na osnovu sprovedenog postupka, analizom navoda iz pritužbe, izjašnjenja, dostavljenih dokaza, kao i relevantnih pravnih propisa u oblasti zaštite lica sa invaliditetom, kao i zaštite od diskriminacije, Zaštitnik je utvrdio da je nepreduzimanjem blagovremenih radnji i mjera u smislu prevazilaženja arhitektonskih barijera za učenicu koja koristi kolica, onemogućavanjem adekvatnog pristupa obrazovnoj ustanovi i svim njenim djelovima (spratovima, prostorijama), povrijeđeno pravo na obrazovanje djeteta XY. Zapaža se da se 20.06.2022. godine, podnositeljka pritužbe – majka maloljetne X. obratila Sekretarijatu za opštu upravu i društvene djelatnosti radi usmjeravanja djeteta u srednju školu u odgovarajući vaspitno – obrazovni program, te je Sekretarijat 27.06.2022. godine, donio rješenje o usmjeravanju u JU Srednju stručnu školu Berane – smjer elektrotehničar za izradu WEB i mobilnih aplikacija, a zaduživši ustanovu da obezbijedi kadrovske, prostorne i materijalne uslove za realizaciju obrazovnog programa. Rješenje je dostavljeno podnositeljki pritužbe, Školi, Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu zdravlja i Ministarstu rada i socijalnog staranja i protiv istog nije uložena žalba – ističe Ombudmsan.

Mnoge ustanove sa barijerama

Prilikom obilazaka obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori, Zaštitnik je zapazio da postoje mnogi školski objekti koji nijesu prilagođeni osobama sa invaliditetom, te da su rijetke ustanove koje su u potpunosti adaptirane.

– Zaštitnik Ministarstvu i Školi preporučuje da bez odlaganja, u međusobnoj saradnji, preduzmu radnje i mjere u cilju potpunog prilagođavanja objekta JU Srednje stručne škole Berane, shodno Pravilniku o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom (izgradnja rampe/lifta, adaptacija ostalih prostorija, toaleta, biblioteka, fiskulturne sale, opreme i dr.) najkasnije do početka školske 2023/2024. godine, kako bi sva djeca imala jednake mogućnosti u obrazovanju – navodi Ombudsman.

Kako navode, škola je potvrdila da su navodi iz pritužbe učenice tačni i da je glavni problem neprilagođenost objekta škole osobama sa invaliditetom, tj. nemogućnost kretanja osobe u kolicima u objektu; da se diretktor 12.04.2022. godine obratio Ministarstvu, kao i ponovo kada je došlo do promjene u reorganizaciji (novom ministru) radi prilagođavanja objekta, odnosno izgradnje pomoćnog lifta.

– Škola koja ima više etaža, dijeli objekat sa JU SMŠ "dr Branko Zogović" i isti nije prilagođen za lica koja koriste invalidska kolica. Takođe, Škola se radi adaptacije obratila Ministarstvu prosvjete, takođe u aprilu 2022. godine. Ministarstvo prosvjete, koje je upoznato sa ovim problemom, preduzima određene aktivnosti, kroz realizaciju projekta radi na poboljšanju pristupačnosti za osam škola koje su odabrane nakon analize broja učenika, vrsti smetnji i teškoća u razvoju. Nije navedeno da li je obuhvaćena Srednja stručna škola Berane, a predstavnici Ministarstva su u avgustu 2022. godine obišli škole – navodi Ombudsman.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 16:31