/ - UNSPLASH: KYO AZUMA ŠKOLA, ILUSTRACIJA
04/10/2023 u 22:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Udruženje asistenata u nastavi protestuje u subotu

Naglasili su da je među njima oko 70 odsto visokoskolaca čije se obrazovanje, kako kažu, ne vrednuje niti se zarade obračunavaju po tom koeficijentu

Udruženje asistenata u nastavi u subotu u 11 časova organizuje mirni protest ispred Ministarstva prosvjete, zbog, kako kažu, neizdrživih uslova rada, javlja portal RTCG.

- Asistenti u nastavi će nakon nebrojeno mnogo sastanaka i pregovora sa Ministarstvom prosvjete, koje apsolutno nije imalo sluha za probleme sa kojima smo suočeni, morati protestom da izrazi nezadovoljstvo neizdrživim uslovima rada - saopštili su iz udruženja.

Ocijenili su da je stanje među zaposlenima  alarmantno, i to  u smislu obolijevanja od raznih bolesti "izazvanih prekomjernim opterećenjem, stresom, zloupotrebom položaja asistenata od strane velikog broja poslodavaca, radom u više smjena u neprilagođenim prostorijama djeci sa smetnjama u razvoju".

- Radno vrijeme koje podrazumijeva 8-9 časova dnevno u direktnom radu sa djecom bez mogućnosti korišćenja pauze, nas čini premorenim, iscrpljenim I nefunkcionalnim osobama i za posao i za porodicu. Asistent mora biti dostupan poslodavcu od 7  ujutru do 20 uveče, pa koliko god puta je potrebno da dođe i vrati se, sve dok ne ispuni osmočasovno radno vrijeme - navode u saopštenju.

Naglasili su da je među njima  oko 70 odsto visokoskolaca čije se obrazovanje, kako kažu, ne vrednuje niti se zarade obračunavaju po tom koeficijentu.

- To je samo jedna od mnogo nepravdi koje trpimo ali ono što je prioritet, je radno vrijeme i mizerne zarade koje su u odnosu na težinu posla ponižavajuće. Zahtijevamo da se oformi komisija koja će procijeniti da li je moguće da osoba provede 9 časova u neuslovnom prostoru za rad sa djecom sa POP, a da to ne utiče na psihičko, fizičko i mentalno zdravlje asistenta u nastavi - kaže se u saopšetnju.

Kažu da samo žele da ih neko čuje i pokaže razumijevanje kako za njih, tako i za djecu sa POP i njihove roditelje.

- Do sad niko od nadležnih nije na pravi način ni saslušao ni uključio se u rešavanje ogromnog problema. Pozivamo sva bliska Udruženja, roditelje djece sa POP, Uniju sindikata, Prosvjetnu zajednicu, nevladine organizacije, medije i sve one koji razumiju situaciju u kojoj se nalazimo, da nas podrže na protestu -zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 05:06