удружење подстанара ”Мој дом” / фото: лого
24/05/2022 u 10:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Удружење подстанара: Европа сад отежао ионако немогућ живот подстанарима

У овом тренутку на десетине хиљада подстанатских породица за ову државу jедноставно не постоjе, казали су из Удружње подстанара Црне Горе-Моj Дом

НВО Удружње подстанара Црне Горе-Моj Дом позвало је државу да наjхитниjе реагуjе и заштити подстанаре у наjтежим тренуцима.

- Као држава коjа jе по свом Уставу држава социjалне правде и jеднакости, у овом тренутку на десетине хиљада подстанатских породица за ову државу jедноставно не постоjе.Социо-економски наjугрожениjа група грађана у сопственоj држави нема никакву правну заштиту нити помоћ државе - истичу из из Удржења подстанара.

Додају да за ову државу подстанари ниjесу чак ни броj jер се држава ниjе ни потрудила да сазна коjи jе то броj подстанарских породицана данашњи дан.

- Отуда се подстанари у Црноj Гори поjављуjу тек у предизборним кампањама када се наравно засипамо лажним обећањима. Подстанари данас живе наjтеже тренутке своjих живота. Будућност наше дjеце ниjе ништа извjесниjа. Све док се држава уставно не обавеже да сваки грађанин има право на становање,све док се не покрене огромна социjална станоградња,све док се држава према подстанарима буде понашала каода не постоjе,имаћемо велики проблем - казали су из ове НВО.

Како наводе, пандемиjа ковид-19 и све оно што jе дониjела са собом учинила jе подстанарски живот много тежим.

- Проjекат “Европа сад” додатно jе отежао ионако немогућ живот подстанарима.На све ове проблеме држава ниjе нашла за сходно да помогне наjугрожениjоj групи своjих грађана коjи чине скоро 1/6 укупне популациjе у нашоj држави. Зато од нове Владе очекуjемо ништа мање од максималне истинске посвећености и конкретних потеза и  одлука у решавању огромног социо-економског проблема подстанараских породица.Очекуjемо да се у што краћем року нађе начин помоћи коjи ће подстанарима олакшати нереално тежак и потпуно неиздржив начин живљења. Од нове Владе очекуjемо да се за разлику од свих претходних Влада заиста искрено посвети решавању овом проблем jер се сваки потез Владе по овм питању тиче и социjалне правде,социjалне бриге о наjугрожениjима као и бриге о њиховим основном људском праву-праву на достоjанствен живот - закључили су из Удружења подстанара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:00