/ - FOTO: ILUSTRACIJA
09/12/2021 u 10:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Удружење подстанара: Станодавци преко ноћи избацују из станова

Подстанарима закључавају врата, пријете им и застрашују их, тврде у овом удружењу

Удружење подстанара Црне Горе апеловало је на државу, релевантне институције и на станодавце да покажу више разумијевања и толеранције за своје подстанаре.

Како су казали, све су чешћа обраћања подстанара у којима се наводи на кршења њихових елементарних људских права.

- Све чешће имамо притужбе на бахатост станодаваца и угрожавања права подстанара. Разлози су углавном увијек исти-кашњење са плаћањем закупа и измиривањем рачуна. Но, то ипак није разлог да се подстанари преко ноћи приморавају исељавати на улици или им се закључавати стан како би њихове ствари остале као гаранција намиривања дугова, застрашивати их и пријетити им- наводи се у саопштењу.

Удружење је апеловало на државу да се укључи у овај проблем преко својих социјалних сервиса и свим правним средствима.

- Подстанари су најнезаштићенија и уједно социо- економски најрањивија група грађана. Такође, морамо бити коректни и навести чињеницу да је огроман број станодаваца изузетно коректан према својим закупцима. Оно што хвали и што је неопходност у овој причи јесте склапање уговора на које наше Удружење инсистира од самог почетка. Такође подсјећамо велики број станодаваца да им је законска обавеза склапати уговоре о рентирању својих стамбених јединица. Управо на тај начин би смо успјели избјећи немиле сцене којем ми као Удружење скоро свакодневно свједочимо а које никоме не одговорајају.Нити станодавцима нити подстанарима а најмање држави. И управо је то разлог и обавеза државе да и поред наших апела обрати пажњу на овај  проблем и коначно крене са бригом о својим грађанима, то јест креирањем социјалног програма и крајњег  регулисања овог огромног проблема. Удружење ће у складу са својим могућностима и искреном намјером и свакако без подршке државе (која је изостала) наставити да се бори за све подстанаре ма гдје живјели у Црној Гори- поручује се у саопштењу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 13:35