/ - Р ф
06/03/2023 u 13:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Udruženje Roditelji i HRA: Naša djeca ne zaslužuju da žive u strahu od nasilnika

Apelujemo da se detaljno sagleda ko je učestvovao u nasilju u oba slučaja, navode u saopštenju

Udruženje Roditelji i Akcija za ljudska prava pozivaju nadležne da sprovedu hitnu i temeljnu istragu i odgovarajuće kazne sve učesnike oba događaja u kojima su nedavno pretučeni tinejdžeri u Podgorici.

-Apelujemo da se detaljno sagleda ko je učestvovao u nasilju u oba slučaja - u prvom, koji se dogodio prije nešto manje od mjesec dana, kada je maloljetnik pretrpio torturu od, kako mediji objavljuju, istog počinioca nasilja u drugom slučaju, koji se dogodio juče. Neophodno je utvrditi identitet svih koji su, ne samo neposredno primjenjivali nasilje, već im u tome i pomagali i koji su ih na to podstrekavali- navodi se u saopštenju.

Oni su pozvali tužilaštvo da ispita i da li je neko od drugova nasilnika koji su prisustvovali događaju izvršio krivično djelo nepružanje pomoći iz čl. 157 KZCG, posebno imajući u vidu teške posljedice nasilja izvršenog prema maloljetnoj žrtvi.

-Zahtijevamo od nadležnih da zaštite djecu od nasilnika i nasilja, koje je izgleda postalo naša svakodnevica i što je još opasnije, prihvaljivo ponašanje za koje odgovornost izostaje čak i kada se ponavlja- kažu u saopštenju.

Podsjećaju da je država dužna da sprovede djelotvornu istragu zlostavljanja i kada ga učine treća lica koja nisu državni službenici (Evropski sud za ljudska prava u slučaju porodice Alković protiv Crne Gore, 2017).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 00:33