Udruženje roditelji / - UDRUžENJE RODITELJI
18/09/2023 u 09:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Udruženje Roditelji počelo sa kampanjom „Ravnopravno je kada smo zadovoljni svi”

Brojni izvještaji međunarodnih organizacija koji se odnose na vladavinu prava u Crnoj Gori i dalje ukazuju na to da još uvijek postoji značajna potreba za poboljšanjem stanja u oblasti rodne ravnopravnosti

Udruženje Roditelji od juna sprovodi projekat „Ravnopravno=ispravno” čiji je cilj podizanje svijesti javnosti za umanjenje i eliminaciju rodnih stereotipa u Crnoj Gori. U okviru projekta sprovodi se i javna kampanja čija je druga faza započela u ponedjeljak, promocijom spota „Ravnopravno je kada smo zadovoljni svi“.

Kampanja ima poseban fokus na porodični kontest pa spot prikazuje jednu srećnu porodicu koja je neopterećena rodnim stereotima kao i  njihovu evoluciju kroz vrijeme koja inspiriše. https://we.tl/t-FHntwNOmyq

- Spotom smo željeli da prikažemo kako evolucija bračnih odnosa i roditeljstva nosi sa sobom neizbježne promjene i da ukažemo na to da partneri treba da budu svjesni tih promjena, ali  i da donesu odluku kako će se prema njima odnositi. Spot će, vjerujemo, mnoge mlade roditelje vratiti u djetinjstvo i podsjetiti ih na uobičajenu međusobnu komunikaciju njihovih roditelja ili starijih članova uže i šire porodice.  Kroz spot ukazujemo na pozitivne promjene kojima savremena porodica teži, a koje dovode do postizanja ravnopravnosti. Glavna poruka spota je da se prava ravnopravnost postiže tek kada se svi članovi porodice osjećaju zadovoljno u svojim ulogama. Ovom kampanjom nastavljamo da se snažnije i aktivnije borimo za stvaranje mirnijeg društva u Crnoj Gori, koje će biti manje podijeljeno i opterećeno rodnim stereotipima. Čvrsto vjerujemo da će društvo koje je edukovano i informisano biti spremnije da prepozna i reaguje na situacije koje podrazumijevaju kršenje rodnih principa - poručuju iz udruženja Roditelji.

U okviru prvog dijela kampanje, tokom ljeta, Udruženje Roditelji je javnosti predstavilo vizuale sa pripadajućim narativima koji su pružili dublji uvid u statistike i nesporne činjenice o rodnoj ravnopravnosti, sa posebnim fokusom na ukorijenjene stereotipe o ulogama žena i muškaraca u društvu.

Brojni izvještaji međunarodnih organizacija koji se odnose na vladavinu prava u Crnoj Gori i dalje ukazuju na to da, iako je Crna Gora ratifikovala odgovarajuće sporazume Ii usvojila anti-diskriminatorne zakonske okvire, još uvijek postoji značajna potreba za poboljšanjem stanja u oblasti rodne ravnopravnosti.

- U svakodnevnom radu i komunikaciji sa roditeljima kroz različite programe i servise primjećujemo da u našem društvu i dalje  postoji veliki broj naučenih obrazaca ponašanja kojima se krše osnovni principi rodne ravnopravnosti, a to se najčešće dešava zbog neinformisanosti. Ovaj projekat doprinosi upravo većem stepenu informisanosti i osvješćivanju duboko usađenih navika koje se generacijski ponavljaju, što predstavlja prvi korak ka dugoročnim promjenama - poručuju iz udruženja Roditelji.

Ovaj projekat udruženje Roditelji realizuje uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:58