Rijeka Bojana / - M.K.
12/07/2022 u 11:45 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Udruženje vlasnika objekata na rijeci Bojani najavljuje skup: Protest zbog povećanja cijena i prijevremenog tendera

Nije tajna da su vlasnici objekata godinama nezadovoljni odnosom tog preduzeća te da su ulaganja JPMD u odnosu na prihode koji se ubiraju sa tog područja takoreći zanemarljiva

NVO Udruženje vlasnika objekata na Adi Bojani najavilo je da će 15. jula u 18 časova održati protesno okupljanje kod mosta,  zbog najave najava enormnog povecanja cijena zakupa lokacija na obalama rijeke Bojane, raspisivanja prijevremenog tendera za lokacije i neispunjavanje ugovornih obaveza Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom. azano javno okupljanje. - Cilj okupljanja je javno reagovanje na (ne)aktivnosti Morskog Dobra. Sa više od 600 privremenih objekata na Bojani, predstavljamo značajan resurs za punjenje budžeta MD (zvaničan podatak je 1,66 miliona eura u posljednjih pet godina). Prikupljena sredstva je Morsko Dobro trebalo da kroz investicije povrati u taj dio obale kroz infrastrukturu i očuvanje zivotne sredine. Neka od neispunjenih obaveza MD su: zajednička kancelarija za sve državne službe kod mosta, investiranje i nalaženje trajnog rješenja za sve puteve, javna rasvjeta, poboljšanje elektro snadbijevanja, javni prevoz, određivanje lokacije za izvlačenje čamaca, privremena benzinska pumpa na račvi za točenje goriva i druge manje investicije. Jedan od razloga okupljanja je i enormno povećanje cijena zakupa objekata. Činjenica je da se većina objekata na Adi izdaje, ali ne svi. Tražimo da se omogući da svako ko želi da izdaje smještaj, dobije rješenje da prijavljuje goste i plaća porez. Svake godine nam se obećavaju investicije a i dalje samo dobijamo nove namete da platimo. Želimo da se realno sagleda ova situacija i aktuelni tender o zakupu objekata povuče dok se realno ne razmotre cijene. Želimo ulaganje u ovaj prostor i više učešća u odlukama. Da se odluke MD o ovom području donose na javnim raspravama a ne u kancelarijama, poručuju i tog udruženja.

Podsjetimo,  Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom donijelo je novi cjenovnik početnih naknada za korišćenje – zakup morskog dobra. Prema tom cjenovniku, početna naknada u ekskluzivnoj zoni: za kućice do 35 kvadrata zakup je 20 eura po metru kvadratnom (m2), povećanje po m2 od 36 do 60 m2 – 30 eura, povećanje po m2 od 61 do 100 m2 – 50 eura, povećanje preko 100 m2 – 70 eura. U drugoj zoni naknade su: za kućice do 35 m2 cijena – 15 eura po m2, povećanje po m2 od 36 do 60 m2 – 22,5 eura, od 61 do 100 m2 – 37,50 eura, dok je za objekte veće od 100 kvadrata cijena 52,50 eura po kvadratnom metru. Cijena za montažne ribarske kuće (7,5 eura m2) se primjenjuje za obračun godišnje naknade za montažne objekte do 35 m2 u slučaju da korisnik posjeduje dozvolu za bavljenje ribolovom i za ribolov kao privrednu djelatnost. Dodatno, za platformu, terasu u prvoj zoni treba platiti (po kvadratnom metru) šest eura, a u drugoj pet, dok vez sa nadstrešnicom košta 400 eura, odnosno 350 eura. - Djelovi morske obale koje su lokalno stanovništvo i turisti po njihovoj posjećenosti, opremljenosti i eksluzivnosti prepoznali kao atraktivne destinacije, bili su u visini godišnje naknade ispod svake realne cijene. Iz tog razloga, bilo je neophodno da se predmetne lokacije zoniraju na drugi način u odnosu na važeći cjenovnik iz 2019. godine, naglašavaju iz ЈP Morsko dobro i ističu da su svi ugovori o zakupu privremenih lokacija za postavljanje kućica na rijeci Bojani istekli, zbog čega će nakon usvajanja predloženih izmjena i dopuna cјenovnika biti raspisan javni poziv za zakup svih privremenih lokacija na rijeci Bojani i to isključivo za period važenja programa privremenih objekata, odnosno do kraja 2023. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 07:34