Ada Bojana / - FOTO: SHUTTERSTOCK
12/05/2023 u 12:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Udruženje za zaštitu Ade Bojane: Spriječiti otuđenje rizorta na Adi kroz upitan oglas o zakupu

Udruženje zahtijeva od HTP „Ulcinjska rivijera“ da ili poništi oglas ili drastično produži rok (od sedam dana) za dostavljanje ponuda, kako bi obezbijedilo transparentno i ravnopravno nadmetanje

Opasna namjera otuđenja velikog dijela rizorta FKK „Ada Bojana“, ogleda se u tome što je HTP „Ulcinjska rivijera“ objavilo oglas za dugoročan zakup 34 kućice sa 136 apartmana sa nerealno kratkim rokom od samo sedam dana za predaju cjelokupne dokumentacije koja treba da uključi i projekat novog turističkog naselja, saopšteno je iz Udruženje za zaštitu Ade Bojane "Srcem za Adu".

Udruženje zahtijeva od HTP „Ulcinjska rivijera“ da ili poništi oglas ili drastično produži rok za dostavljanje ponuda, kako bi obezbijedilo transparentno i ravnopravno nadmetanje.

Naime, HTP „Ulcinjska rivijera“ je 9. maja objavilo oglas o izdavanju 34 kućice u zakup na period od čak 25 godina. U oglasu se navodi: „Ponuđač je u obavezi da u sklopu ponude dostavi detaljno idejno rješenje za turističko naselje, u kojem posebnu pažnju treba posvetiti da se zadrži postojeći gabarit objekata, planiran u modernijem stilu i vizurama prema otvorenom moru. Sva zainteresovana fizička i pravna lica svoje ponude mogu dostaviti u zatvorenim kovertama u roku od 7 dana od dana objavljivanja Oglasa u dnevnom listu ‘Pobjeda’“.

Udruženje za zaštitu Ade Bojane ,,Srcem za Adu” upozorava da oglas koncipiran na ovaj način, sa izuzetno kratkim rokom od samo 7 dana, izaziva ozbiljnu sumnju da je naručilac već poznat i jasno govori da upravi HTP “Ulcinjska rivijera” nije cilj da dobije najbolje rješenje za rizort, već da po hitnom postupku otuđi dragocjenu državnu imovinu pred izbore.

- Smatramo da je ovaj oglas s namjerom objavljen baš pred izbore i sa ovako nerealno kratkim rokom za dostavljanje veoma zahtjevne dokumentacije, kako bi se otuđila imovina HTP “Ulcinjska rivijera” prije očekivanih promjena na predstojećim izborima. Stoga, tražimo ili poništavanje oglasa ili produženje roka za dostavljanje ponuda na minimum tri mjeseca, navode iz ovog Udruženja.

Udruženje je izrazilo i nezadovoljstvo što su u godini kada se obilježava 50 godina od osnivanja FKK „Ada Bojana“, građani prvi put u istoriji ostrva dobili masovni koncert narodne muzike za 1. maj, koji je završen tučama i povrijeđenima u bolnici. Imajući to u vidu, Udruženje izražava opravdanu zabrinutost za budućnost razvoja ostrva Ade Bojane koje je jedan od najvećih dragulja, ne samo Crne Gore, već i cijelog Mediterana.

- Pozivamo Vladu Crne Gore da hitno reaguje, zaustavi ovaj sporan oglas i otvori javnu raspravu vezanu za budućnost ostrva koje treba razvijati u skladu sa najvišim svjetskim standardima održivog turizma 21. vijeka. Pravci razvoja globalnog turizma u posljednjih 10 godina jasno govore da je ispunjavanje najviših ekoloških uslova najbolji put za dostizanje najveće ekonomske dobiti za lokalnu zajednicu, jer u vremenu opšteg uništenja prirodne sredine, njeno očuvanje postaje glavni motiv za dolazak velikog broja visokoplatežnih turista iz cijelog svijeta, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:27