/ фото: Хајдана Илић Божовић
29/09/2021 u 13:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ухваћени два криволовца у Парку Природе Улцињска солана

Затечена лица су имала двије ловачке пушке које су биле напуњене и реденике са ловачком муницијом

Радници обезбјеђења у Парку природе Улцињска Солана ангажовани од стране ЈПНПЦГ, спријечили су вршење криволова и ухватили двојицу криволоваца током редовне контроле простора, 26. септембра у раним јутарњим часовима. 

- Овом приликом затечена лица су имала двије ловачке пушке које су биле напуњене и реденике са ловачком муницијом. Криволовци су приведени и процесуирани у просторијама Управе полиције Одјељења безбједности у Улцињу, а против једног који је пуцао из ловачке пушке поднијета је кривична пријава. Заштитари Улцињске солане наглашавају да ће свако лице у вршењу незаконитих радњи којима се угрожава биодиверзитет подручја одмах бити процесуирано. Уједно апелују на свијест грађана да се суздрже од вршења незаконитих радњи како би се очувао разноврсни и богати птичји свијет овог јединственог подручја- наводе у саопштењу.

Улцињска солана представља најзначајније станиште за птице на источној обали Јадрана, како за гнијежђење и зимовање, тако и као станица за прелет током јесење и прољећне сеобе.

- Милиони птица сваке године прелећу улцињску Солану на путу до своје крајње дестинације.  Улцињска Солана је 24. јуна 2019. године проглашена заштићеним подручјем - Парком природе, као и  мочваром од међународног значаја и уврштена на Рамсар свјетску листу мочварних подручја. Анексом уговора о закупу са привредним друштвом АД Солана “Бајо Секулић” у стечају, ЈПНПЦГ је продужен закуп имовине привредног друштва АД “Бајо Секулић”, из Улциња, до 1. фебруара 2022. године- истакли су из Националних паркова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 00:04