/ - Управа за инспекције послове
16/07/2021 u 20:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УИП и Централни инспекторат Албаниjе потписали Меморандум о сарадњи

УИП и Централни инспекторат Албаниjе потписали Меморандум о сарадњи

Директор Управе за инспекциjске послове (УИП), Илир Харасани потписао jе са директором Централног инспектората Албаниjе Шкељкимом Хаjдариjем Меморандум о сарадњи те двиjе институциjе, коjи ће, како jе саопштено, имати за циљ jачање односа између двиjе земље.

Харасани jе, како су казали из УИП-а, са помоћницом Аном Вуjошевић и начелницом Одсjека за информационо-комуникационе технологиjе, Вањом Гргуровић, боравио данас у радноj посjети Централном инспекторату Албаниjе, преноси Мина бизнис.

– Вишесатна радна посjета имала jе за циљ да се делегациjа УИП-а упозна са електронским системом вршења инспекциjског надзора у Албаниjи, имаjући у виду чињеницу да jе оваj систем оциjењен као примjер добре праксе коjи jе праћен од стране Владе Француске – наводи се у саопштењу.

Додаjе се да jе, у склопу проjекта Европске банке за обнову и развоj "Унапређење инспекциjског надзора у Црноj Гори" УИП-у препоручена сарадња са Албаниjом у коjоj jе већ имплементиран е-инспецтор, као модел коjи треба слиjедити у унапређењу процеса дигитализациjе електронске управе.

Албаниjа jе, како jе саопштено, сличну сарадњу раниjе успоставила са Босном и Херцеговином и Македониjом.

– Данашњи споразум о сарадњи између УИП-а и Централног инспектората Албаниjе склопљен jе у жељи да се успоставе и оjачаjу односи између дваjу земаља, кроз сарадњу инспекциjа по питањима од узаjамног интереса, кроз размjену идеjа, информациjа, особља, вjештина и искустава, што и те како утиче на развоj постоjећих економских и трговинских односа од узаjамног интереса – наводи се у саопштењу.

Из УИП-а су казали да ће тим споразумом бити омогућена размjена информациjа коjе се тичу правног оквира инспекциjа, узаjамно признавање сертификата и процедура, стандарда коjи се односе на љекове и медицинску опрему, као и логистичку помоћ када jе риjеч о билатералноj сарадњи, употреби ИТ технологиjа за инспекциjе, обуци инспектора, процедурама у жалбеним поступцима.

– Централни директорат Албаниjе у даљем току сарадње пружиће све алате подршке УИП-у, између осталог и слање стручњака из ове области коjи би у директноj комуникациjи са инспекторима презентовали све погодности система коjим се служе инспектори у Албаниjи – наводи се у саопштењу.

Меморандум о сарадњи ступа на снагу данас и важиће за период од двиjе године, након чега се може, уз сагласност обjе институциjе, обновити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:28